En allt-i-ett kaka kan man säga, saftig kaka med friska bär och frasigt smul på toppen!
RECEPT
HALLON- & BLÅBÄRSRUTOR MED SMULDEGSTÄCKE ca 16 rutor
Ingredienser:
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
½ msk bakpulver
150g smält smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl filmjölk
250g blandade blåbär & hallon (både färska och frysta går bra)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form (ca 20×20) med bakplåtspapper.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop så att det blir en smuldeg. Lägg över ca 3 dl av smuldegen i en annan bunke, den ska användas senare.
3. I resten av smuldegen som är kvar i bunken, ha i vaniljsockret, äggen och filmjölken. Rör ihop alltsammans till en jämn smet.
4. Häll ut smeten i jämnt i den bakplåtspappersklädda formen. Strö över hallon och blåbär jämnt ovanpå. Till sist strö över smuldegen som du tidigare satte åt sidan.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 30-35 minuter, men kolla med provsticka – det kan behövas längre gräddningstid beroende på ugn.
6. Låt kakan svalna helt och skär sedan upp den i bitar. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås.