Kalljästa grötfrallor

Det här brödet är det ultimata haxet om man vill göra det lätt för sig och ändå få riktigt goda nybakta frallor till frukosten! Det är bara att förbereda degen på kvällen innan du går och lägger dig och när du kliver upp på morgonen är det bara att grädda frallorna, hur bekvämt? Dessa som jag kallar grötfrallor med havregryn i är så himla goda och vad är egentligen godare till frukost än en riktigt bra fralla med smör och ost på?

RECEPT
KALLJÄSTA GRÖTFRALLOR
Ingredienser:
25g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
2 tsk flytande honung
5 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
2 tsk salt
4 dl havregryn + extra att strö ovanpå

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en rymlig bunke, degen kommer ju att växa en del. Tillsätt sedan det kalla vattnet och rör om tills jästen löst upp sig helt.
2. Tillsätt sedan rapsolja, honung och hälften av vetemjölet. Rör om lite innan du tillsätter saltet, havregryn och resten av mjölet. Blanda ihop allt precis tills det går ihop, degen ska vara kladdig.
3. Sätt plast över bunken och ställ in den i kylskåpet och låt degen jäsa minst 6 timmar, och max ca 12 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader och lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Placera en djup plåt på hyllan längst ner i ugnen.
5. Mjöla bakbordet och stjälp upp degen och dela den i 8-10 lika stora bitar och placera dem på den bakplåtspappersklädda plåten och strö över lite havregryn på toppen av frallorna.
6. Häll ca 2 dl vatten i den djupa plåten (detta gör så att frallorna får en frasigare yta) och grädda frallorna i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de har en fin gyllene färg.
7. Låt svalna något och servera med smör och en god ost!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *