En klassiker på julgodisbordet!
RECEPT
KLASSISK KNÄCK MED ROSTAD MANDEL ca 40-50 stycken
Ingredienser:
50g mandelspån
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
¾ msk vaniljsocker
½ tsk salt
2 msk smör
Gör så här:
1. Ställ ut knäckformar på en plåt med ett bakplåtspapper under.
2. Rosta mandelspånen i stekpanna på något högre än medeltemperatur, håll koll så de inte bränns utan får en ljus gyllene yta. Stäng av plattan och häll över mandeln i en skål och ställ åt sidan.
3. I en tjockbottnad kastrull, ha i vispgrädde, strösocker, sirap vaniljsocker och salt. Koka upp alltsammans under konstant omrörning.
4. När knäcksmeten börjar koka, sänk till medelvärme och låt den puttra på tills du når en temperatur som är mellan 125-128 grader.
5. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det smälter in i resten av smeten.
6. Häll upp smeten i knäckformar och toppa med rostade mandelspån, låt knäcken stelna i rumstemperatur.