Frozen Pepparkakscheesecake med lingonswirl & pepparkaksbotten

Här kommer ytterligare ett härligt julrecept ♡ Behöver knappast säga att den här cheesecaken andas jul och är ett måste till advents/julfikat!

RECEPT
PEPPARKAKSBOTTEN
Ingredienser:
150g pepparkakor (motsvarar ca 22-25 st beroende på storlek)
80g smör

Gör så här:
1. Mixa eller krossa pepparkakorna till ett fint smul.
2. Smält smöret och blanda sedan med pepparkakssmulet.
3. Klä en tårtring på ca 18 cm med tårtplast eller bakplåtspapper runt kanten och i botten, det går också bra att använda en springform eller annan form med löstagbar kant. Tryck ut blandningen i formen, ställ sedan in den i frysen medans du gör lingonswirl och cheesecakefyllningen.

LINGONSWIRL
Ingredienser:

100g frysta lingon
⅓ dl strösocker
½ msk majsstärkelse
½ msk vatten

Gör så här:
Värm upp lingonen och strösockret i en kastrull på medeltemperatur tills allt socker smält. Vispa ihop majsstärkelse och vatten i ett glas eller liten skål. Ta av kastrullen från värmen och vispa snabbt i redningen i de varma lingonen. Sjud lingonpurén tills den tjocknat något. Ställ åt sidan och låt svalna helt.


PEPPARKAKSCHEESECAKE
400g färskost, typ Philadelphia
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald kryddnejlika
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Rör ihop färskosten, strösocker, vaniljsocker, kanel, ingefära och kryddnejlika i en bunke.
2. Vispa vispgrädden fast och fluffig i en annan bunke. Vänd sedan ner grädden i färskostsmeten med slickepott. När allt är ordentligt blandat häller du ner smeten i din klädda tårtring eller springformen med pepparkaksbotten i.
3. Klicka ut den svalnade lingonpurén och dra runt några varv med en kniv så det bildar lite ”swirl” mönster. Ställ in i frysen i några timmar, helst över natten. Ta ut cheesecaken ca 30 minuter innan servering. Dekorera med lite krossade pepparkakor.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *