Mjuk Lingonpepparkaka med chokladdrip

Jag bara älskar mjuk pepparkaka! Denna med lingon och filmjölk är så otroligt saftig och god. Jag gillar även att ha lite mörk choklad ovanpå. Det går givetvis hur bra som helst att bara baka kakan och äta den som den är med lite pudrat florsocker på. Den här bara måste ni testa i jul, ni kommer inte ångra er!
Vill du baka kakan i en större form (många av t ex Nordicwares formar rymmer 2.4 liter) går det utmärkt att bara dubbla receptet!

RECEPT (för en kaka i form på ca 1.2 liter)
Ingredienser:
100g smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
½ msk kanel
1 tsk pepparkakskryddor
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
Ev lingon till dekoration

CHOKLADDRIP
Ingredienser:
75g mörk choklad
½ dl vispgrädde
1 tsk smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formen med smör.
2. Smält smöret i enkastrull.
3. Vispa upp strösocker och ägg riktigt vitt och fluffigt, ungefär 5 minuter.
4. Blanda ihop alla övriga torra ingredienser i en annan bunke.
5. Rör ihop de torra ingredienserna och äggvispet försiktigt med en slickepott. Tillsätt sedan filmjölk och lingonsylt.
6. Rör till sist ner smöret och blanda till en jämn fluffig smet.
7. Häll över smeten i den smorda formen. Grädda kakan ca 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka om den är färdiggräddad, är provstickan torr är kakan klar.
8. Låt kakan svalna helt.
9. Smält chokladen tillsammans med grädden på låg värme. När allt är smält och du har en jämn smet, rör sedan ner smöret. Låt svalna något.
10. Fördela chokladdripen med sked eller flaska med pip över kakan. Dekorera med lingon och pudra över florsocker.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *