Den här kakan är megasaftig, toppad med Dulce de Leche och flingsalt så är vi hemma!
RECEPT
SAFTIG CHOKLADKAKA MED DULCE DE LECHE & FLINGSALT
Ingredienser:
3
3¾ dl strösocker
¾ dl kakao
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
1 äggula
2½ dl rapsolja
2 dl buttermilk (¾ dl grädde, 1 dl mjölk, 1 msk vitvinsvinäger)
1½ tsk vaniljsocker
1 dl varmt kaffe
½ burk Dulce de Leche
Flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form som rymmer ca 2-2½ liter.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till buttermilk och låt stå och dra i ca 15 minuter.
3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke, rör om tills allt är jämnt blandat.
4. Tillsätt äggen, äggulan, rapsolja, buttermilk och vaniljsockret och blanda till en jämn smet.
5. Blanda sedan ner kaffet i smeten, smeten blir ganska lös men den ska vara så.
6. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Testa med provsticka, det ska inte vara kladdigt men om några fuktiga smulor fastnar på stickan är den klar.
7. Låt kakan svalna helt.
8. Vispa upp Dulce de Lechen lite lätt för hand och bed ut ovanpå kakan. Strö över flingsalt.
Hjälp mig med att förstå buttermilken, blandar man dom ingridienserna som det står i receptet? Eller är det något mer? Får inte mängderna att stämma riktigt…
Hej Therese! Såg att något verkar ha blivit tokigt där, det ska bli ca 2 dl totalt och jag har uppdaterat receptet nu 🙂