Bullar

Babka med saffran & choklad

Babka är en söt bulle, ett briochebröd fyllt med choklad. Babkan har sitt ursprung i Östeuropa och är ett judiskt bakverk. Återigen fick jag inspiration när jag tittade på Hela England bakar där de bakade just babka i ett avsnitt. Jag valde att göra min första babka med saffran och choklad, vad kan gå fel då liksom, tja inte mycket. Den blev otroligt saftig och god, det är definitivt inte sista gången jag bakar babka, har verkligen fastnat för det här bakverket!
Länkar till en video där jag visar hur jag snurrar/flätar babkan, klicka HÄR.

RECEPT BABKA MED SAFFRAN & CHOKLAD
SAFFRANSDEG
Ingredienser:

0.5g saffran (ett pkt)
1 msk strösocker
1 msk kokande vatten

25g jäst (ett ½ pkt)
1½ dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
75 g mjukt smör

1 ägg till pensling

CHOKLADFYLLNING
Ingredienser:
75g smält smör
75g mörk choklad
½ msk kakao
¾ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda saffran, den lilla mängden strösocker (1 msk) och vatten, låt stå och dra i ca 20 minuter.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
3. Tillsätt strösocker, ägget och saffransblandningen. Rör om väl.
4. Tillsätt ungefär hälften av vetemjölet och knåda in (antingen för hand eller med bakmaskin).
5. Lägg i smöret i mindre bitar och låt det blandas in i den kladdiga degen. Tillsätt sedan resten av mjölet.
6. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i ca 1- 1½ timme.
7. Under tiden kan du göra fyllningen:
Smält smöret i en kastrull. Lägg sedan i resten av ingredienserna och rör om tills fyllningen är helt slät. Ställ åt sidan och låt svalna. Ställ in den i kylen en stund tills den får en bredbar konsistens.
8. Kavla ut saffransdegen till en rektangel. Den ska vara bredare än vad den är hög. Du kan mäta med den brödform du tänkt använda, den ska bli ungefär lika hör som den.
9. Bred på ett jämnt lager av chokladfyllningen. Rulla ihop degen till en rulle, gör det från vänster till höger.
Lägg skarven på rullen neråt och dela degen på längden så du har två ganska tjocka längder. Fäst längdernai varandra där uppe och fläta ihop dem. Fäst även ihop ändarna längst ner. Så här:

10. Lägg över i en avlång brödform som du klätt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ungen på 200 grader under tiden.
11. Vispa upp ägget med en gaffel och pensla. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
12. Låt brödet svalna innan du stjälper upp ur formen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *