Det perfekta julgodiset om du frågar mig! Så goda och de bara smälter i munnen 🤤
RECEPT
BROWNIE
Ingredienser:
150g smör rumsvarmt
3½ dl strösocker
1 dl kakao
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
3 st ägg medelstora
SALT KOLA
Ingredienser:
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
2 tsk flingsalt
Salta kringlor till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
2. Rör ihop strösocker, smör, kakao, sirap och vaniljsocker. Vispa det sedan poröst med elvisp. Tillsätt äggen och vänd till sist ner vetemjölet.
3. Häll upp smeten i formen och fördela jämnt med en slickepott. Grädda brownien mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna helt.
4. Gör nu den salta kolan. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner vispgrädde, strösocker och sirap.
5. Koka upp och sjud till en temperatur av 122 grader. Rör om i kastrullen lite då och då så att kolan inte bränns.
6. Ta bort kastrullen från plattan och doppa kastrullens botten snabbt i kallt vatten. Detta gör så att kokningen avslutas direkt.
7. Fördela kolan över kakan och strö till sist över flingsalt. Låt kakan svalna helt och låt den gärna stå några timmar innan du skär upp bitarna och dekorerar med salta kringlor.
8. Förvaras bäst i kylskåp i burk med lock.