Godis,  Julbak,  Julgodis,  Mjuka Kakor

Browniekaka med salt kola och frasiga kringlor

RECEPT
BROWNIEKAKA
Ingredienser:
150g smör rumsvarmt
3½ dl strösocker
1 dl kakao
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
3 st ägg medelstora

SALT KOLA
Ingredienser:
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
2 tsk flingsalt

Salta kringlor till dekoration

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
2. Rör ihop strösocker, smör, kakao, sirap och vaniljsocker. Vispa det sedan poröst med elvisp. Tillsätt äggen och vänd till sist ner vetemjölet.
3. Häll upp smeten i formen och fördela jämnt med en slickepott. Grädda kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt.
4. Gör nu den salta kolan. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner vispgrädde, strösocker och sirap.
5. Koka upp och sjud till en temperatur av 122 grader. Rör om i kastrullen lite då och då så att kolan inte bränns.
6. Ta bort kastrullen från plattan och doppa kastrullens botten snabbt i kallt vatten. Detta gör så att kokningen avslutas direkt.
7. Fördela kolan över kakan och strö till sist över flingsalt. Låt kakan svalna helt och låt den gärna stå några timmar innan du skär upp bitarna och dekorerar med salta kringlor.
8. Förvaras bäst i kylskåp i burk med lock.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *