Bullar,  Julbak,  Saffransbak

Saffransbutterkaka med mandelmassa och kanel i långpanna

RECEPT för en butterkaka i långpanna, ca 15 bullar.
Ingredienser:
130g rumsvarmt smör
3 dl mjölk
25g jäst
½ tsk salt
0,5g saffran
½ tsk malen kardemumma
½ dl strösocker
2 ägg (ett till pensling)
ca 9-10 dl vetemjöl

FYLLNING
Ingredienser:
150g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 msk mald kanel
200g mandelmassa

GLASYR
Ingredienser:
1½ dl florsocker
1 msk vatten
½ krm ättika

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme (37 grader) och häll över jästen och rör runt tills jästen är helt smält.
2. Rör ner saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg och ungefär hälften av mjölet.
3. Klicka i det rumsvarma smöret lite i taget medans bakmaskinen kör på medelhastighet (eller knåda in det lite åt gången om du gör et för hand).
4. Tillsätt resten av mjölet och kör bakmaskin/knåda tills degen är smidig, och lossnar från kanterna och har en glasig yta.
5. Låt jäsa underbakduk ca 1 timme.
6. Gör fyllningen under tiden. Blanda smör, strösocker och kanel i en bunke. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Arbeta in mandelmassan i smörblandningen.
7. Kavla ut degen i en rektangel som är ca 60×30 cm. Bred på fyllningen jämnt.
8. Skär 15 remsor (ett tips är att använda pizzaskärare!) och rulla ihop till snäckor. Fördela dem jämnt i en långpanna (ca 25×40 cm) med bakplåtspapper i botten. Jäs ca 45 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna.
10. Glasyr: Blanda alla ingredienser i en skål. Du kan tillsätta lite extra florsocker om du upplever att glasyren blir för lös. Fyll en spritspåse och klipp ett hål av önskad storlek och spritsa över hela kakan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *