Mina saftigaste lussebullar

Nu har jag tagit fram ett recept på de absolut saftigaste och godaste lussebullarna jag någonsin bakat! Hur du lyckas få dem saftiga och mjuka i flera dagar får du veta i utförandedelen av receptet, det finns några riktigt bra knep! Det här receptet blir ca 20-25 stora bullar.

LUSSEBULLAR
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk
2g saffran
250g rumsvarmt smör delat i mindre bitar
2 dl strösocker
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Till pensling:
1 ägg
½ krm salt
2 msk vatten

Sockerlag (att pensla med efter gräddning)
2 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå och temperaturen kommer ändå att stiga vid knådningen sedan). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt saffran, strösocker, ägget och ca hälften av vetemjölet och blanda därefter i smörbitarna lite i taget. Kör en kort stund i i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand. OBS! Var försiktig med mjölet, hellre en lite för kladdig deg än en för ”torr”, det ger saftigare bullar.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl (det räcker) och kavla ut degen till en stor rektangel, ca 30×60 cm.
5. Vik sedan degen på mitten. Kavla lite till så den inte blir för tjock.
6. Skär längder som är ca 1½ cm breda och rulla/forma till lussebullar.
7. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och lägg dem med ganska mycket utrymme emellan, de kommer att jäsa och bli stora. Jäs bullarna i ca 2½ timme. Gör gärna ett test efter ca 2 timmar, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar. Att bara köra en jäsning ger bullarna en mycket finare finish plus att degen är mycket lättare att arbeta med före jäsning
8. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ägg, salt och vatten till penslingen och pensla bullarna.
9. Blanda ihop sockerlagen, blanda runt tills sockret har löst sig i vattnet och ställ åt sidan.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 15 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg).
11. Genast efter du tagit ut bullarna ur ugnen pensla dem med sockerlagen, det gör att bullarna håller sig saftigare längre och får en fin ytfinish.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *