Kladdkakor

Kladdkaka med hallon- & lakritstopping

RECEPT
KLADDKAKA
Ingredienser:
225g smör
4 dl strösocker
3 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg (stora)
3 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
1 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform (24cm) med bakplåtspapper (istället för att använda smör och ströbröd är det här sättet bättre för att få en snyggare finish då det ger finare kanter utan smul).
2. Smält smöret i kastrull, låt svalna något
3. Rör ihop ägg, strösocker och farinsocker för hand. Viktigt att du bara rör ihop ingredienserna och inte vispar in massa luft!
4. Blanda i resterande ingredienser och smöret precis så att du har en jämn smet. Fyll springformen med smeten.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Den kommer att vara ”vobblig” när du tar ut den ur ugnen och det ska den vara, den kommer att sätta sig.
6. Låt kladdkakan svalna helt och låt gärna stå i kylskåp ca 5 timmar för att kakan ska ”sätta sig”. Kakan kan med fördel stå i kylskåpet under natten innan spritsning.

HALLON- & LAKRITSTOPPING
Ingredienser:
290g Fazer Raspberry Liquorice chokladkaka
2½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Smält Fazerchokladen i grädden på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. När all choklad är smält, häll över blandningen i en skål (du kan sila den genom en finmaskig sil om du vill ha en slät topping. Annars tänk på att använda en större tyll så att bitarna inte fastnar när du ska spritsa sen) och täck med plast direkt mot ytan, det ska inte vara någon luft emellan. Låt stå i kyl minst fyra timmar, gärna över natten.
2. Vispa upp toppingen med elvisp så du får en spritsbar konsistens.
3. Spritsa kladdkakan och dekorera med strössel, färska hallon eller något annat du tycker passar 🙂



Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *