Nu var det dags att uppdatera kladdkaksreceptet, det är ju den ack så viktiga högtidsdagen Kladdkakans dag på lördag! Den här kladdkakan har perfekt konsistens, kladdig men ändå inte för mäktig och med en uns kolasmak från brunt farin socker i smeten. Har du precis som jag svårt att välja topping? Inga problem, här jag har använt tre olika toppings som passar perfekt på den här kladdkakan med smak av geléhallon, dumle och vanlig vispgrädde.
Recepten för toppingarna är för en hel kaka, vill du göra olika som jag gjort på bilden kan du halvera alla mängderna av ingredienserna på toppingarna.


RECEPT
KLADDKAKA
Ingredienser:
225g smör
4 dl strösocker
3 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg (stora)
3 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
1 krm salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform (24cm) med bakplåtspapper (istället för att använda smör och ströbröd är det här sättet bättre för att få en snyggare finish då det ger finare kanter utan smul).
2. Smält smöret i kastrull, låt svalna något
3. Rör ihop ägg, strösocker och farinsocker för hand. Viktigt att du bara rör ihop ingredienserna och inte vispar in massa luft!
4. Blanda i resterande ingredienser och smöret precis så att du har en jämn smet. Fyll springformen med smeten.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Den kommer att vara ”vobblig” när du tar ut den ur ugnen och det ska den vara, den kommer att sätta sig.
6. Låt kladdkakan svalna helt och låt gärna stå i kylskåp ca 5 timmar för att kakan ska ”sätta sig”. Kakan kan med fördel stå i kylskåpet under natten innan spritsning.
GELÉHALLONTOPPING
Ingredienser:
50g geléhallon + några extra för dekoration
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Lägg geléhallon och grädde i en kastrull.
2. Smält geléhallonen i grädden på lite under medelvärme, det får absolut inte koka så håll koll!
3. Om du vill ha en mer rosa färg tillsätt hushållsfärg eller geléfärg och blanda ut.
4. Häll över blandningen i en bunke och täck med plastfolie direkt mot blandningen, det ska inte vara någon luft emellan. Låt stå kallt i kylskåp minst 4 timmar.
5. Vispa upp blandningen med elvisp.
6. Spritsa kakan med önskad tyll och dekorera med några geléhallon.
DUMPLETOPPING
Ingredienser:
1 påse Dumle (220g)
2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Lägg Dumle och grädde i en kastrull.
2. Smält dumlen i grädden på något lägre än medelvärme, det får absolut inte koka!
3. Häll över blandningen i en bunke och täck med plast direkt mot blandningen, det ska inte vara någon luft emellan. Låt stå kallt i kylskåp minst 4 timmar.
5. Vispa upp blandningen med elvisp.
6. Spritsa kakan med önskad tyll. Dekorera med dumlebitar.