En julversion av mina populära kolabitar! De är så goda att jag knappt vet var jag ska ta vägen!

RECEPT ca 16 rutor
Ingredienser:
1 pkt saffran (0.5 gram)
1 msk mörk rom
200g smör
2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
150g vita chokladknappar eller grovhackad vit choklad
ca 2 dl pistagenötter
Gör så här:
1. Mät upp romen i en liten skål och häll i saffranet där i och låt dra ca 10 minuter, gärna längre.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper.
3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
4. Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker och saffranslagen. Tillsätt ägget och blanda i det i smör- och sockerblandningen.
5. Ha i vetemjölet och blanda samman till en smet, den blir ganska tjock i konsistensen.
6. Hacka pistagenötterna grovt och blanda i tillsammans med chokladen.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
8. Låt svalna helt innan servering. Försvaras i kylskåp.

Hej!
Ska den vita chokladen vara smält eller hackad?
Hej Monika!
Den ska vara hackad 🙂
Hej! Dom ser riktigt goda ut! Hur är dom i konsistensen? Är dom lite kladdiga som en kladdkaka eller mer åt sockerkakshållet?
Mvh Anneli
Som en brownie ungefär, dvs mer som kladdkaka 🙂
Vad använder du för form?
Hur gjorde du för att garnera rutorna som på bilden? Strödde du på extra nöthack och vit choklad när kakan var färdiggräddad, eller strax innan? Ser supergott ut!
Hej! Precis så, la på lite efteråt medans den fortfarande var varm 🙂
Vad använder du för form?
Den är från Wilton, 20×20 cm 🙂
Kan man byta ut rom mot något annat tror du?
Absolut! I princip vilken alkohol som helst, det ger ingen smak av spriten i kakan. Det ska bara ta fram saffranssmaken mer 🙂