Saffransrutor med vit choklad & pistage

En julversion av mina populära kolabitar! De är så goda att jag knappt vet var jag ska ta vägen!

RECEPT ca 16 rutor
Ingredienser:
1 pkt saffran (0.5 gram)
1 msk mörk rom
200g smör
2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
150g vita chokladknappar eller grovhackad vit choklad
ca 2 dl pistagenötter

Gör så här:
1. Mät upp romen i en liten skål och häll i saffranet där i och låt dra ca 10 minuter, gärna längre.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper.
3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
4. Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker och saffranslagen. Tillsätt ägget och blanda i det i smör- och sockerblandningen.
5. Ha i vetemjölet och blanda samman till en smet, den blir ganska tjock i konsistensen.
6. Hacka pistagenötterna grovt och blanda i tillsammans med chokladen.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
8. Låt svalna helt innan servering. Försvaras i kylskåp.

Rekommenderade artiklar

11 kommentarer

  1. Monika Tobiasson

    Hej!
    Ska den vita chokladen vara smält eller hackad?

    1. Fannie Andersson

      Hej Monika!
      Den ska vara hackad 🙂

    2. Hej! Dom ser riktigt goda ut! Hur är dom i konsistensen? Är dom lite kladdiga som en kladdkaka eller mer åt sockerkakshållet?
      Mvh Anneli

      1. Fannie Andersson

        Som en brownie ungefär, dvs mer som kladdkaka 🙂

        1. Vad använder du för form?

    3. Hur gjorde du för att garnera rutorna som på bilden? Strödde du på extra nöthack och vit choklad när kakan var färdiggräddad, eller strax innan? Ser supergott ut!

      1. Fannie Andersson

        Hej! Precis så, la på lite efteråt medans den fortfarande var varm 🙂

    4. Vad använder du för form?

      1. Fannie Andersson

        Den är från Wilton, 20×20 cm 🙂

  2. Madelen Kolbert

    Kan man byta ut rom mot något annat tror du?

    1. Fannie Andersson

      Absolut! I princip vilken alkohol som helst, det ger ingen smak av spriten i kakan. Det ska bara ta fram saffranssmaken mer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *