Julbak,  Tårtor

Nougatmoussetårta med pepparkaksbotten & lingonpannacotta

RECEPT
PEPPARKAKSBOTTEN
Ingredienser:
75g pepparkakor (motsvarar ca 12-13 st)
40g smör

Gör så här:
1. Mixa eller krossa pepparkakorna till ett fint smul.
2. Smält smöret och blanda sedan med pepparkakssmulet.
3. Klä en form på ca 13 cm med tårtplast, eller använd en springform eller annan form med löstagbar kant. Tryck ut blandningen i formen, ställ sedan in den i frysen medans du gör lingonpannacottan.

LINGONPANNACOTTA
Ingredienser:
1½ gelatinblad
1 tsk vaniljextrakt
0.75 dl rårörda lingon
2½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
Ev rosa gelfärg, röd hushållsfärg

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Koka upp vaniljextrakt, lingon, grädde och strösocker i en kastrull. Sjud blandningen i 2 minuter.
3. Mixa blandningen jämnt med stavmixer. Tillsätt gelatinbladen och blanda in dem ordentligt så de löses upp helt.
4. Nu kan du tillsätta lite hushållsfärg om du vill förstärka den rödrosa färgen något. Låt blandningen svalna några mintuer.
5. Ta ut formen ur frysen och häll pannacottan ovanpå pepparkaksbotten. Frys in igen och låt pannacottan bli genomfryst, det tar ca 4 timmar.

NOUGATMOUSSE
Ingredienser:
3 gelatinblad
200g nougat
6dl vispgrädde

Gör så här:
1. Ta fram en form (ca 18-20 cm) och klä den med tårtplast. Det går att använda en springform också men den måste verkligen sluta tätt alternativt använd en silikonform.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
3. Smält nougaten över vattenbad.
4. Koka upp 2 dl av vispgrädden i en kastrull. När det kokar ta bort kastrullen från värmen och smält gelatinbladen i den varma grädden.
5. Häll den varma grädden över den smälta nougaten och rör om tills du har en jämn smet.
6. Vispa resten av grädden (4 dl) löst med elvisp.
7. Blanda försiktigt ihop nougatsmeten med den vispade grädden.
8. Ta ut formen från frysen med pepparkaksbotten och lingonpannacottan som nu ska vara helt fryst. Ta ut botten och pannacottan som nu ska sitta ihop i ett stycke och placera i mitten på den större formen.
9. Häll nu över nougatmousseblandningen och frys in igen. Minst 5 timmar men allra helst över natten så är tårtan riktigt genomfryst när den ska glazeas.

GLAZE
Ingredienser:
6 gelatinblad
1½ dl strösocker
1½ dl saft från lime
45g glukossirap
180g vit choklad
Röd gelfärg (jag har använt Sugarflair ”Christmas red”)

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 10 minuter.
2. Hacka den vita chokladen och lägg i en hög bunke.
3. Häll limesaft, glukossirap och strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret är upplöst och inga sockerkristaller finns kvar.
4. Häll den varma blandningen över chokladen och låt den smälta samman med saften. Tillsätt gelatinbladen och röd gelfärg.
5. Kör med stavmixer för att få glazen jämn och fin, försök att inte få för mycket luftbubblor i – håll mixern under ytan för att undvika det.
6. Låt glazen svalna till en temperatur mellan 33-34 grader.
7. När rätt temperatur är nådd, ta fram den genomfrusna tårtan och placera på en skål eller något annat som gör att kanterna på tårtan står fritt och glazen kan rinna ner.
8. Häll glazen jämnt över tårtan. Dra försiktigt med en större tårtpalett över ovansidan av tårtan så att överflöd av glaze kan rinna ner.

Dekorera tårtan med valfri dekoration. Jag har använt minimaränger, krossade pepparkakor och färdiga sockerdekorationer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *