Julgransformad mousse med vit choklad & lingonpannacotta

Den här tårtan var så kul att baka! Jag gillar ju att göra bakverk med ett iögonfallande utseende utan att tumma på smaken. Här möter krämig vit chokladmousse den lite syrligare lingonpannacottan, perfekt juldessert om du vill imponera på dina fikagäster!
Formen hittar du här: Silikonform julgran och här hittar du velvet sprayen: Grön velvetspray

RECEPT
LINGONPANNACOTTA
Ingredienser:
1½ gelatinblad
1 tsk vaniljpasta
0.75 dl rårörda lingon
3 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
Ev rosa gelfärg, röd hushållsfärg

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Koka upp vaniljpasta, lingon, vispgrädde och strösocker i en kastrull. Sjud blandningen i 2 minuter.
3. Mixa blandningen jämnt med stavmixer. Sila ev genom en finmaskig sil om du vill få bort eventuella ”bitar” som finns kvar. Tillsätt gelatinbladen och blanda in dem ordentligt så de löses upp helt.
4. Nu kan du tillsätta lite hushållsfärg om du vill förstärka den rödrosa färgen något.
5. Häll pannacottan i julgransformen och frys in minst 5 timmar, gärna över natten.
6. När pannacottan är genomfryst, tag ut den ur formen och lägg tillbaka in i frysen på t ex ett bakplåtspapper.
7. Diska formen och torka den helt torr, den ska ju användas igen till den vita chokladmoussen.

VIT CHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
150g vit choklad
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
Grön velvet spray

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp ¾ dl av vispgrädden i en liten kastrull och smält sedan gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (3¼ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Häll i nästan all moussesmet i julgransformen och lägg in i frysen ca 10-15 minuter.

MONTERA TÅRTAN
1. Tag ut formen och sänk sedan ner den genomfrysta pannacottan så den ligger ungefär i mitten av formen. Häll sedan över resten av moussesmeten så att pannacottan täcks helt.
2. Frys in alltsammans igen, minst 5 timmar eller över natten.
3. Tag ut den genomfrysta tårtan ur formen och placera den i en låda (velvetsprayen kommer vara i hela ditt kök annars). Spraya jämnt över hela tårtan. Dekorera gärna med något fint strössel eller strösselkulor.

Rekommenderade artiklar

1 kommentarer

  1. kan man spraya på velvet sprayen långt innan servering, tex dagen innan och ha tårtan i kylen över natten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *