Långpanna,  Mjuka Kakor

Saftig chokladkaka med moccafrosting

RECEPT
SAFTIG CHOKLADKAKA MED MOCCAFROSTING
Ingredienser:

2½ dl vetemjöl
2½ dl strösocker
½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
1 äggula
1¼ dl rapsolja
1¼ dl buttermilk (½ dl grädde, ¾ dl mjölk, 1 msk vitvinsvinäger)
1 tsk vaniljsocker
1 dl varmt kaffe

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä formen (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till buttermilk och låt stå och dra ca 15 minuter.
3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke, rör om tills det är jämnt blandat.
4. Tillsätt ägget, äggula, rapsolja, buttermilk och vaniljsockret och blanda till en jämn smet.
5. Blanda sedan ner kaffet i smeten, den blir ganska lös men den ska vara så.
6. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Testa med provsticka, det ska inte vara kladdigt men om några fuktiga smulor fastnar på stickan är den klar.
7. Låt kakan svalna helt.

MOCCAFROSTING
Ingredienser:

120g ljus choklad/mjölkchoklad
100g rumsvarmt smör
1 msk grädde
½ tsk vaniljsocker
3-3½ dl florsocker
½ msk snabbkaffe upplöst i 2 tsk vatten
Strössel

Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad. Ställ sedan åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret fluffigt i ca 3 minuter med elvisp på medium hastighet.
3. Tillsätt vaniljsocker och grädde och vispa in det i smöret.
4. På låg hastighet, vispa in florsockret tills du har en len och jämn smörkräm.
5. Tillsätt kaffet och den smälta chokladen, rör in det i smörkrämen med slickepott tills du har en len och fin kräm.
6. Bred ut eller spritsa på smörkrämen på kakan.
7. Dekorera eventuellt med strössel.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *