Kladdkakor

Kladdkaka med Dulceygrädde

RECEPT
KLADDKAKA
Ingredienser:
225g smör
4 dl strösocker
3 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg (stora)
3 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
1 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform (24cm) med bakplåtspapper (istället för att använda smör och ströbröd är det här sättet bättre för att få en snyggare finish då det ger finare kanter utan smul).
2. Smält smöret i kastrull, låt svalna något
3. Rör ihop ägg, strösocker och farinsocker för hand. Viktigt att du bara rör ihop ingredienserna och inte vispar in massa luft!
4. Blanda i resterande ingredienser och smöret precis så att du har en jämn smet. Fyll springformen med smeten.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Den kommer att vara ”vobblig” när du tar ut den ur ugnen och det ska den vara, den kommer att sätta sig.
6. Låt kladdkakan svalna helt och låt gärna stå i kylskåp ca 5 timmar för att kakan ska ”sätta sig”. Kakan kan med fördel stå i kylskåpet under natten innan spritsning.

FUDGE & HAVSSALT TOPPING
Ingredienser:
300g Valrhona Dulcey Blond choklad (du hittar den t ex HÄR)
2½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Smält chokladen i grädden på låg värme i en kastrull, det får inte koka. Häll över chokladgrädden i en skål eller bunke och täck med plastfolie direkt mot ytan, det ska inte vara någon luft emellan. Låt stå i kyl minst fyra timmar, gärna över natten.
2. Vispa upp chokladgrädden med elvisp så du får en spritsbar konsistens.
3. Spritsa kladdkakan med önskad tyll, jag har även dekorerat lite med hyvlad fudge & oxalis.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *