En enkel men ack så god dessert till nyår (eller vilket firande som helst) ser ni här.
RECEPT
KLADDKAKA 4 portioner
Ingredienser:
75g smör
1½ dl strösocker
½ dl brun farin
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
en liten nypa salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull eller långsamt i mikron.
3. Rör ihop det smälta smöret med resten av ingredienserna i en bunke.
4. Fördela kladdkakssmeten i fyra portionsglas som tål att bakas i ugn.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 minuter. Kladdkakan ska vara fast i kanterna och lite vobblig i mitten när den är klar.
6. Låt svalna helt.
SALTED CARAMEL MOUSSE
Ingredienser:
75g Valrhona Dulcey choklad
0.75 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Några nypor salt
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladknapparna över vattenbad.
3. Koka upp ½ dl av vispgrädden i en liten kastrull och smält sedan gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet. Blanda i salt och smaka av så det blir lagom smak av salt.
5. Vispa resten av grädden (1½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Fördela moussensmeten jämt i glasen med kladdkakorna i. Låt stå kylt ca 2 timmar.
8. Dekorera efter eget tycke och smak.
Kan man använda någon annan liknande choklad än Vahlrona Dulce choklad? Hinner inte beställa till nyårsafton.
Absolut, du kan ta vanlig ljus choklad men det blir lite annan smak då den inte ger den kolaaktiga smaken