Desserter,  Kladdkakor

Kladdkaka med Salted caramel mousse i glas

RECEPT
KLADDKAKA 4 portioner
Ingredienser:
75g smör
1½  dl strösocker
½  dl brun farin
2 ägg
1½  dl vetemjöl
½ dl kakao
en liten nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull eller långsamt i mikron.
3. Rör ihop det smälta smöret med resten av ingredienserna i en bunke.
4. Fördela kladdkakssmeten i fyra portionsglas som tål att bakas i ugn.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 minuter. Kladdkakan ska vara fast i kanterna och lite vobblig i mitten när den är klar.
6. Låt svalna helt.

SALTED CARAMEL MOUSSE
Ingredienser:
75g Odense vita chokladknappar med Karamellsmak
0.75 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Några nypor salt

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladknapparna över vattenbad.
3. Koka upp ½ dl av vispgrädden i en liten kastrull och smält sedan gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet. Blanda i salt och smaka av så det blir lagom smak av salt.
5. Vispa resten av grädden (1½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Fördela moussensmeten jämt i glasen med kladdkakorna i. Låt stå kylt ca 2 timmar.
8. Dekorera efter eget tycke och smak.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *