Donuts

Friterade minidonuts med glasyr

RECEPT
MINIDONUTS ca 20 stycken
Ingredienser:
1¼ dl mjölk
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt
15g jäst
70g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 5-6 dl vetemjöl
ca 1½ liter frityrolja

CHOKLADGLASYR
⅓ mjölk
ca 3 dl florsocker
½ dl kakao

NATURELL GLASYR
1½ dl florsocker
1 msk mjölk
½ msk citronsaft
Hushållsfärg

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser till donutsen och arbeta ihop till en deg. Kör du med bakmaskin kör i ungefär 15 minuter tills du ser att degen blir smidig och fin. Knådar du för hand tar det något längre tid, lägg till minst 10 minuter. Låt degen vila i 15 minuter.
2. Kavla nu ut degen på ett lätt mjölat bord ungefär till 1 cm tjock. Stansa ut cirklar som är ca 5 cm i diameter och stansa ut ett lagom stort hål i mitten, jag brukar använda baksidan på en tyll till att stansa ut hålet.
3. Lägg över donutsen på en bakplåtspappersklädd plåt och täck dem med bakduk. Låt jäsa ca 2 timmar eller dubbel storlek.
4. Värm frityroljan till 180 grader. Fritera 2-3 donuts åt gången. När du ser att de börjar få fin färg vänder du dem om tills de får lika fin färg på andra sidan. Ta upp dem och låt dem droppa av på hushållspapper innan du lägger dem för att svalna på galler.
5. Chokladglasyr: Blanda ihop mjölk, florsocker och kakao i en kastrull. Värm upp på medelvärme tills du har en glasyr som är glansig och fin. Doppa donutsen i glasyren till häften, låt kastrullen stå kvar på plattan mellan varje du doppar så den inte börjar stelna i kastrullen. Strö på strössel eller något annat du vill dekorera med.
6. Naturell glasyr: Blanda ihop florsocker, mjölk och citronsaft till en ganska tjock glasyr. Tillsätt den hushållsfärg du vill använda. Doppa donutsen i glasyren till hälften, låt överflödig glasyr rinna av. Dekorera med t ex strössel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.