Men visst är väl ändå choklad typ det bästa som finns att äta? Jag tycker det! Den här bakelsens eller tartelettens olika delar består alla av choklad, det kan bara inte bli för mycket. Ett sprött chokladmördegsskal, len nougatsås från Pärlans, vit chokladchantilly & en luftig chokladmousse, ni hör ju hur smarrigt det är! Tartletterna är gjorda med Silikomarts portionsformar med tillhörande silikonform för gjutning av mousse. Pajformen är Ø80mm. Det går självklart bra att baka dem i andra formar med ungefär samma mått, det blir lite över av alla komponenter för eventuella dekorationer osv.
RECEPT 6 bakelser
CHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
150g mörk choklad
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ungefär 10 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp en 1 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (3½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Fördela moussen i silikonformar i portionsstorlek och frys minst 2-3 timmar. Blir det mousse över, portionera ut dem i efterrättsglas eller frys in den i en annan form för att t.ex ha till ett bak vid ett senare tillfälle.
MÖRDEGSSKAL MED CHOKLAD (TARTLETTSKAL)
Ingredienser:
3½ dl vetemjöl
100g smör
½ dl florsocker
½ dl kakao
1 litet ägg (alternativt ett halvt stort)
Gör så här:
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ut mördegen i formarna eller kavla ut degen om du föredrar det.
3. Grädda 10-15 minuter i mitten av ugnen. Det blir väldigt snyggt att blindbaka så det rekommenderar jag att göra, jag använder torkade kikärtor till det. Låt pajskalen svalna helt.
VIT CHOKLADCHANTILLY
Ingredienser:
150g vit choklad
2½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Häll vispgrädden i en kastrull och koka upp, häll sedan den varma grädden över den vita chokladen och rör runt tills du har en jämn chokladsmet.
3. Täck smeten med plats direkt mot ytan och låt stå över natten.
CHOKLADGLAZE
Ingredienser:
3 gelatinblad
½ dl vispgrädde
1/3 dl vatten
3/4 dl strösocker
½ dl glykossirap
3/4 dl kakao
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter.
2. Häll grädde, vatten, strösocker och glykossirap i en liten kastrull och koka upp. Ta sedan bort kastrullen från värmen och smält gelatinbladen däri.
3. Sikta ned kakaon och blanda i den varma sockerblandningen och rör om väl tills allt är blandat ordentligt.
4. Häll över glazen i en hög bunke som du kan köra stavmixer i. Kör med stavmixer försiktigt och försök att undvika luftbubblor. Täck glazen med plastfolie direkt mot ytan och sätt i en termometer. Den ska nu svalna till 35 grader.
MONTERA BAKELSERNA
1. Bred på ett ganska tunt lager nougatsås i mördegskalen (jag har använt Pärlans noutgatsås, den är jättegod så den rekommenderar jag verkligen!)
2. Ta fram den vita chokladchantillyn som nu ska vispas upp efter att ha stått kylt över natten. Vispa med elvisp tills du har en lagom konsistens att spritsa, när det blir fasta toppar utan att det blir smöraktigt är bra. Spritsa eller bred ut chantillyn ovanpå nougatsåsen. Ställ in i kylen medans du glazear moussen.
3. Ta ut dina frysta gjutna mousser och placera dem gärna på något lite smalare och högre än själva moussen så att glazen kan rinna ner snyggt runt om. Häll glazen sakta och se till att det rinner fint ner för hela moussen. Låt dem stå några minuter så att glazen ”sätter sig” innan du försiktigt placerar dem ovanpå chantillyn. En mindre palett är lättast att använda när dem ska flyttas över på bakelsen.
4. Dekorera med det du tycker passar, jag använde strössel som chokladkulor & oxalis.
Vad har du för formar till tartletteskalen?
https://sodersgourmet.se/produkt/tart-ring-rund-o-8cm-nonstick-silikomart/
Hur lång tid tar det för moussen att tina innan du serverar den?
Ungefär en halvtimme räcker 🙂