Ja, den här tårtan har allt man kan önska av en riktigt maffig chokladtårta! Supersaftiga bottnar, krämig fyllning med choklad och färskost, alltsammans täckt med marängsmörkräm smaksatt med choklad och som om det inte vore nog är den dekorerad med massor av god choklad! Den här kommer du inte bli besviken på, jag lovar. Och att göra den randig, en såkallad ”striped cake” är mycket lättare än vad man tror!
RECEPT
CHOKLADTÅRTA DELUXE
CHOKLADBOTTNAR
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 äggulor
2½ dl rapsolja
ca 2½ dl buttermilk (1 dl grädde, 1 dl mjölk, 1½ msk vitvinsvinäger)
2 tsk vaniljsocker
2 dl varmt kaffe
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä tre formar som är ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till buttermilk och låt stå och dra i ca 15 minuter.
3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke, rör om tills det är jämnt blandat.
4. Tillsätt äggen, äggulorna, rapsolja, buttermilk och vaniljsockret och blanda till en jämn smet.
5. Blanda sedan ner kaffet i smeten, smeten blir ganska lös och den ska vara så.
6. Häll upp smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Testa med provsticka, det ska inte vara kladdigt men om några fuktiga smulor fastnar på stickan är de klara.
7. Låt bottnarna svalna helt och plasta in dem var för sig med plastfolie så de inte blir torra.
FÄRSKOSTFYLLNING MED CHOKLAD
Ingredienser:
250g rumsvarmt smör
150g Philadelphia
3 dl florsocker
1 dl kakao
1½ msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Vispa upp smöret vitt och fluffigt med elvisp, ca 5 minuter tar det.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa tills allt är ordentligt blandat och du har en jämn och fin frosting.
3. Spritsa eller bred ut fyllningen mellan bottnarna, gör ett lager i taget och låt stå i kylskåp ca 10-15 minuter innan du bygger på med nästa tårtbotten och fyllning.
4. Plasta in hela tårtan med plastfolie så den får sätta sig ordentligt i kylen.
MARÄNGSMÖRKRÄM MED CHOKLAD
Ingredienser:
4-5 st äggvitor (det ska bli ca 150g)
2¾ dl strösocker
450g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
150g mörk choklad
50g vit choklad
Gör så här:
1. Smält chokladen var för sig i vattenbad. Ställ dem sedan åt sidan för att svalna.
2. Ha i äggvitor och strösocker i en skål som tål värme och ställ över vattenbad. Värm upp till 60 grader. Du kan känna med fingrarna så att sockret är helt smält.
3. Vispa nu upp så att det blir en fast och fin maräng, det här tar minst 10 minuter. Vispa så länge så att marängen svalnat.
4. Tillsätt sedan rumsvarmt smör, lite i taget under fortsatt vispning (det här gör med fördel i bakmaskinens vispskål så att du har händerna fria). Fortsätt att tillsätta lite smör i taget tills du har en glansig och fin marängsmörkräm.
5. För över ca 1/4 del av krämen till en annan skål och blanda i den vita chokladen, rör tills det är jämnt blandat. Gör samma sak med resten av smörkrämen och den mörka chokladen.
DEKORERA TÅRTAN – STRIPED CAKE TEKNIK
Jag valde den här gången att göra en så kallad striped cake, jag ska så gott jag kan förklara hur man gör, jag länkar även till den HÄR Youtube videon som jag tycker visar tydligt hur tekniken går till.
Gör så här:
1. Ta ut tårtan ur kylen och ta bort plastfolien. Börja med att täcka tårtan med den mörka chokladsmörkrämen, gör ett tunt lager för runt om hela tårtan och ställ in i kylskåpet igen, ca 15 minuter.
2. Ta ut tårtan från kylen igen och stryk nu tjockare lager med chokladsmörkrämen runt hela tårtan. Sedan är det dags att ta fram tårtskrapa för ränder, det är en sådan HÄR jag menar. Dra sedan tårtskrapan runt hela tårtan så att det bildas jämna fördjupningar runtom. Ställ tårtan i frysen ca 15-20 minuter den här gången, smörkrämen behöver stelna och vara fryst inför nästa moment.
3. Fyll en spritspåse med den vita chokladsmörkrämen, klipp ett lagom stort hål för att passa fördjupningarna i tårtan. Ta ut tårtan från kylen och spritsa nu vit chokladsmörkräm i fördjupningarna runt hela tårtan.
4. Stryk sedan med en slät tårtskrapa (spackel) runt om hela tårtan tills de fördjupade ränderna är helt fyllda med den vita smörkrämen. Fortsätt att stryka tills överflödet av den vita smörkrämen är borta. Det är viktigt att chokladsmörkrämen är helt stelnad och frusen här, annars kommer det blandas ihop och ränderna blir inte så skarpa.
5. Ställ tårtan i kylen.
CHOKLAD DRIP
Ingredienser:
100g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
1½ tsk smör
Gör så här:
1. Smält chokladen tillsammans med grädden på låg värme. När allt är smält och du har en jämn smet, rör sedan ner smöret. Låt svalna.
2. Häll sedan över tårtan och låt rinna ner över kanterna med en sked eller använd en flaska med pip, det är lättast att ”styra” drippet med. Häll resten av drippen på toppen av tårtan och bred ut med en lite spatel eller slickepott. Låt stelna.
SPRITSA TÅRTAN
Blanda ihop det du har över från den vita chokladsmörkrämen i den mörka. För över till en spritspåse med den tyll du vill spritsa med. Den jag använt är Wilton 1M. Spritsa smörkrämen runt om hela tårtan så att det finns plats i mitten för massor med god choklad!
DEKORERA MED CHOKLAD
Här är det endast fantasin som sätter stopp! Det jag har dekorerat med är Twix, daim, Marabou bubblig, Ferrero Rocher och Kitkat.
Vad tror du, går denna att göra glutenfri? Finax mjölmix istället för mjöl?
Hej! Tyvärr har jag ingen aning om hur det blir så jag vågar inte svara på det