Charlotte Royale

Den här tårtan är både enkel och rolig att baka, den får ett väldigt effektfullt utseende med enkla medel. Såklart är den också jättegod, saftig rulltårta med fräsch hallonmousse går liksom inte fel! Tårtan sägs ha sitt ursprung i Storbritannien, förmodligen i slutet på 1700-talet. Tårtan har fått sitt namn från drottning Charlotte som var hustru till kund George III. På den tiden fylldes tårtan med äppelkompott och toppades med brödsmulor. Sedan dess har tårtan utvecklats och det finns massor med olika rulltårtor och fyllningar för att komponera denna tårta. Jag gillar också att man kan göra det lätt för sig genom att köpa färdig rulltårta, visst jag bakar nästan alltid allt från grunden men ibland behöver även jag ta till genvägar 😉

RECEPT
CHARLOTTE ROYALE
Ingredienser:
1-1½ stycken rulltårtor

HALLONMOUSSE
Ingredienser:
300g frusna hallon
3 gelatinblad
3 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk vatten
4½ dl vispgrädde
Färska hallon ca

½ liter

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Lägg hallon, strösocker, vaniljsocker och vatten i en kastrull och värm upp till sjudande.
3. Sila hallonblandningen genom en finmaskig sil. Smält sedan gelatinbladen i den släta hallonpurén. Låt stå och svalna till rumstemperatur.
4. Vispa grädden löst.
5. Blanda ner hallonpurén försiktigt i vispgrädden, vänd runt tills allt är ordentligt blandat. Rör om någon gång medans du gör nästa punkt.
6. Skiva rulltårtan i ca 1 cm tjocka skivor. Tryck sedan ut skivorna i skålen så att botten och väggar på skålen täcks av rulltårtsskivorna. Tryck ihop bitarna lite så att mellanrummen inte blir för stora, då kan fyllningen rinna ut. Jag gjorde det här momentet utan att täcka skålen med plastfolie och det gick bra, men vill man vara på säkra sidan att den ska lossna sedan när allt ska ut, täck skålen med plastfolie innan du täcker den med rulltårta.
7. Fyll nu en tredjedel av rulltårtsskålen med moussesmet och strö ut färska hallon. Upprepa proceduren tills du fyllt hela tårtan. Täck med plastfolie och frys minst 4 timmar.
8. Ta ut skålen med tårtan ur frysen och placera på ett fat (med öppningen neråt). Låt stå ca 30-45 min innan du försöker lossa skålen.
9. Låt tina i kylskåp ca 4-5 timmar (täckt med plastfolie så rulltårtan inte blir torr).

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *