Mjuka Kakor

Battenberg cake

Jag blev inspirerad att baka denna klassiska engelska dessertkaka när jag tittade på Hela England bakar för några veckor sedan. Helt ärligt så tänkte jag att, sockerkaka med lite sylt och marsipan blir det inte bara väldigt torrt? Så fel jag hade, den blir riktigt mjuk och saftig. Som en variant av prinsesstårta utan grädde, supergott! Det rutiga mönstret kan tyckas vara en svår sak att få till, men det är faktiskt mycket lättare än man tror. Du kommer behöva två brödformar som är ca 30×14 cm. Baka denna engelska klassiker – du kommer inte ångra dig!

RECEPT
BATTENBERG CAKE
Ingredienser:
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1¼ dl mandelmjöl
2½ tsk bakpulver
3 ägg
200g rumsvarmt smör
½ tsk vaniljpasta (eller 1 tsk vaniljsocker)
Rosa gelfärg eller pastafärg
ca ½ dl hallonsylt
300g marsipan
½-1 dl florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två brödformar med smör som är ca 30×14 cm stora.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och ställ åt sidan.
3. I en annan bunke, rör ihop ägg, smör vaniljpasta. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och vispa ihop med elvisp. Den här smeten blir tjock, den ska vara så.
4. Dela nu smeten lika mellan två bunkar, i den ena tillsätter du så mycket rosa färg som du vill ha och blandar tills den smeten har en jämn rosa färg.
5. Häll den rosa smeten i en av brödformarna och den vanliga smeten i den andra brödformen.
6. Grädda båda samtidigt i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Kolla med provsticka när de är klara, de ska inte fastna någon smet på stickan, då är de klara.
7. Låt båda kakorna svalna helt på galler. Plasta sedan in dem med plastfolie och lägg in i kylen ca 1 timme (den kommer bli mycket lättare att skära i när den är kall sedan).
8. Ta ut dina kylda kakor ur kylen. Skär ut två längder från varje kaka som är 2.5×2.5 cm.
9. Pensla sidorna som kommer hamna i mitten på din kaka (det sommer kommer bilda det som ser ut som ett plustecken) med hallonsylt. Tips! Här har jag silat hallonsylten innan för att få bort fröna för att få en slät sylt.
10. Bygg ihop din Battenberg cake genom att lägga en vanlig brevid en rosa längd, och gör tvärtom ovanpå.
11. Plasta in hela kakan tight i plastfolie och lägg in i kylen igen.
12. Ta fram marsipanen och knåda den mjuk och slät. Strö lite florsocker på bakbänken och runt om marsipanen innan du börjar kavla. Marsipanen kommer behöva vara lite bredare än 22cm och ca 0.5 cm tjock.
13. Pensla ett tunt lager hallonsylt på marsipanen. Ta ut din kaka från kylen och placera i mitten av den utkavlade marsipanen och klä den försiktigt runt kakan. Släta ut noga med händerna så att marsipanen är tätt mot kakan, fäst kanterna undertill med fingrarna och släta ut.
14. För att göra det lite quiltade mönstret på ovansidan har jag rullat försiktigt med pizzaskärare.
15. Dekorera ovansidan om du vill, jag lade på lite sockerblommor jag hade hemma. Kakan kan förvaras i kyl i några dagar.

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.