Gelatinfritt,  Tårtor

Citron- & blåbärsmoussetårta med citron- och vallmokaka

Nu äntligen har jag skapat en gelatinfri moussetårta! Det har varit så många som har frågat efter det och tada, här är den! En frisk botten med citron och vallmo tillsammans med citron- och blåbärsmousse, fräscht och supersmarrigt! Både mousserna och glazen är gjorda med agar agar pulver istället för gelatin vilket ger en lite annan konsistens, den blir som mousse men något fastare skulle jag säga. Glazen blir inte lika glansig som när man använder gelatin men jag tycker den blev fin ändå och den gör ju jobbet att täcka in tårtan.
Några praktiska saker innan du sätter igång: Jag har använt mig av en av mina mindre formar (13cm i diameter) när jag gjort den här tårtan, vill du göra en större (ca 24-26 cm) bara dubblera ingredienserna.

RECEPT
CITRON- & BLÅBÄRSMOUSSETÅRTA MED CITRON- OCH VALLMOKAKA

CITRON- OCH VALLMOKAKA
Ingredienser:
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl kokande vatten
Citronzest från en halv citron
¾ msk vallmofrön
½ tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form som är ca 13 cm med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker vitt och riktigt fluffigt, minst 5 minuter.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda omväxlande i mjölblandningen och det heta vattnet i äggsmeten. Tillsätt citronzest och vallmofrön.
5. Häll över smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills kakan är genomgräddad, det provar du med provsticka och när stickan är helt torr är kakan klar.
6. Låt svalna på galler och därefter plasta in i plastfolie och lägg i frysen medans du göra mousserna.

GELATINFRI CITRONMOUSSE
Ingredienser:
1 dl saft från citron
125g rumstempererad färskost
½ dl strösocker
1 dl grädde
1 tsk agar agar pulver

Gör så här:
1. Blanda ihop citronsaften tillsammans med färskosten, blandningen ska vara rumsvarm.
2. Häll strösocker, grädde och agar agar pulver i en kastrull. Koka upp blandningen och ta sedan av kastrullen från plattan.
3. Blanda i färskostblandningen lite i taget tills allt är ordentligt blandat.
4. Häll över moussesmeten i en form som är ca 13 cm i diameter. Frys i minst 2-3 timmar.

GELATINFRI BLÅBÄRSMOUSSE
Ingredienser:
2 dl blåbärspuré (silade blåbär)
200g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
2 dl grädde
2 tsk agar agar pulver

Gör så här:
1. Blanda ihop blåbärspurén tillsammans med färskosten, blandningen ska vara rumsvarm.
2. Häll strösocker, grädde och agar agar pulver i en kastrull. Koka upp blandningen och ta sedan av kastrullen från plattan.
3. Blanda i lite i taget av blåbär- & färskostblandningen tills allt är ordentligt blandat. Låt den svalna något en stund innan den ska hällas över den frysta citronmoussen och vallmokakan.

MONTERA TÅRTAN
1. Ta ut kakan och citronmoussen från frysen. Stansa eller skär ut båda dessa komponenter till ca 11-12 cm i diameter. Lägg kakan i botten på en form som är 13 cm i diameter, placera den frysta citronmoussen ovanpå. Använd gärna tårtplast runt kanten, det blir mycket lättare att få ut hela tårtan sedan och en snyggare kant.
2. Häll nu över blåbärsmoussesmeten över alltsammans och ställ in i frysen direkt, låt stå fryst över natten.

GELATINFRI GLAZE
Ingredienser:
4 tsk agar agar pulver
1½ dl vatten
2 dl strösocker
1¼ sötad kondenserad mjölk
200g grovhackad vit choklad
Lila pastafärg

Gör så här:
1. Ta 5 msk av vattnet och blanda det med agar agar i en liten skål eller bunke. Ställ åt sidan.
2. Blanda resten av vattnet tillsammans med strösocker och sötad kondenserad mjölk i en liten kastrull. Värm upp på svag värme och rör om hela tiden tills du ser att strösockret smält.
3. Blanda sedan i agar agar blandningen, rör om och höj värmen på plattan så att det börjar koka. När du ser att det börjar koka tar du av kastrullen från plattan och lägger i hackad vit choklad. Rör om så du får en jämn blandning.
4. Droppa i önskad mängd pasta färg och mixa med stavmixer några varv. Sila glazen genom en sil och låt den sedan svalna men kom ihåg att röra om då och då, för den blir ganska tjock i konsistensen. Att låta den svalna till ca 36-37 grader brukar vara lagom.
5. Ta ut din genomfrusna tårta och häll glazen över den, om du märker att det går lite trögt eller om du tycker lagret blir för tjockt kan du dra en stor vinkelpalett över så att det rinner ner mer.
6. Låt tina långsamt i kylskåp. Jag lät min tina över natten och serverade dagen efter. Dekorera gärna med färska blåbär och citroner.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *