Desserter

Vit chokladpannacotta med rabarberkompott

RECEPT
VIT CHOKLADPANNACOTTA MED RABARBERKOMPOTT
(4 portioner)

VIT CHOKLADPANNACOTTA
Ingredienser:

2 stycken gelatinblad
150g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 msk mjölk
1 tsk vaniljpasta

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Hacka ner den vita chokladen i lite mindre bitar, ställ åt sidan.
3. Koka upp vispgrädde, mjölk och vaniljpasta i en kastrull. Ta sedan av kastrullen från plattan och ha i gelatinbladen och den vita chokladen. Rör om och låt chokladen smälta helt så du får en jämn pannacottasmet.
4. Häll över pannacottan i de glas du vill servera dem i. Vill du göra en lutande variant som jag gjort så placera glasen i en låda med lite papper (t ex hushållspapper) runt glasen så de står stabilt på snedden när du häller över smeten. Täck glasen med plastfolie. Låt pannacottan stå och ”sätta sig” i minst 4 timmar i kylskåp.

RABARBERKOMPOTT
Ingredienser:
4 medelstora rabarberstjälkar
½ dl vatten
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
ev röd hushållsfärg

Gör så här:
1. Skölj rabarbern, jag behåller skalet på. Skär den i bitar som är ca 2 cm stora. Lägg över rabarberbitarna en kastrull tillsammans med vatten och strösocker. Låt det sjuda ihop tills rabarbern börjar mjukna.
2. Rör kompotten slät om du vill eller så kan du låta det vara lite bitar kvar om du vill.
3. Blanda i vaniljsockret.
4. Ta av kastrullen från plattan och låt kompotten svalna helt tills det är dags att montera desserten. Om du vill kan du blanda i lite röd hushållsfärg för att få lite skarpare färgton.

MONTERA DESSERTEN
1. Ta ut glasen med pannacotta ur kylen.
2. Fördela rabarberkompotten jämt i glasen.
3. Dekorera med t ex färska jordgubbar och citronmeliss. Jag hade lite sockerkaka över från ett annat bak som jag också smulade över.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *