Festlig dessert som är väldigt lätt att förbereda och ha i olika formar i frysen och sedan bara lägga upp 🙌🏻
RECEPT
DESSERTTALLRIK MED BJÖRNBÄRSMOUSSE, CHOKLADMOUSSE, YOGHURT & CHOKLADKAKA ca 4-6 portioner
CHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
75g mörk choklad
¾ gelatinblad
2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp ½ dl av vispgrädden i en liten kastrull och smält sedan gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (1½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Fördela moussesmeten jämt i kupolformad silikonform (den HÄR storleken har jag använt). Låt stå fryst minst 3 timmar.
BJÖRNBÄRSMOUSSE
Ingredienser:
1 gelatinblad
100g frusna björnbär
¼ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ msk saft från citron
1 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Lägg i björnbären, strösocker, vaniljsocker och citronsaft i en liten kastrull och låt det koka upp, sjud sedan blandningen ca 5 minuter så att bären mjuknar.
3. Vispa under tiden upp grädden löst och sätt in i kylen.
4. Mosa igenom bärkompotten i en finmaskig sil och smält gelatinet där i. Låt svalna något innan du blandar det med grädden.
5. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i björnbärskompotten och blanda jämnt.
6. Häll upp i den silikonform du önskar använda, frys minst 4 timmar.
YOGHURTMOUSSE
Ingredienser:
1½ dl vispgrädde
¼ dl strösocker
200g grekisk yoghurt
½ gelatinblad
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Värm upp grädden tillsammans med strösockret och gelatinbladet så det löser upp sig. Låt sedan stå och kallna. Rör runt då och då för att undvika att ”skinn” bildas.
3. Vispa upp gräddblandningen med elvisp och vänd ner yoghurten.
4. Fyll önskad silikonform med moussesmeten, frys minst 4 timmar.
ÖVRIGA INGREDIENSER & DEKORATIONER
Valfri chokladkaka
Oxalis
Kakao
Hallonpulver
Färska eller frystorkade bär
LÄGGA UPP DESSERTEN
1. Ploppa först ut alla bollar, halvklot eller vilken form du nu använt till mousserna. Lägg tillbaka dem in i frysen en stund innan du börjar lägga upp dem på serveringsfaten. Det är lättare att flytta runt dem när de är helt genomfrysta.
2. Jag hade en chokladkaka i frysen som jag tyckte passade perfekt till den här desserten, vill/orkar du inte baka en köp en! Placera ut hur många assietter du vill göra desserten till, det räcker till ca 4-6 portioner beroende på hur du fördelar mousserna.
3. Smula chokladkaka och lägg sedan ut mousserna. Dekorera genom att pudra på kakao & hallonpulver, lägg på oxalis och bär.