Men visst är det här sättet att forma bullarna på ljuvligt? Att forma dem så här som blommor ger verkligen en extra somrig känsla tycker jag. De är fyllda med klassisk fyllning av smör, socker & vanilj – hur gott? Givetvis finns det förklarat i receptet hur man formar bullarna som blommor. du hittar även en länk till en video på min Instagram hur du gör i punkt 4 i receptet.

RECEPT
SMÖRBULLAR MED VANILJKRÄM ca 25 bullar
VANILJKRÄM
Jag använder mig alltid av Camilla Hamids recept på vaniljkräm, det hittar du HÄR
Gör varianten med en extra äggula så blir den lite fastare och bra för att fylla bullar.
FYLLNING
Ingredienser:
175g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar massa. Ställ åt sidan medan du gör degen.
VETEDEG
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk 3%
1 msk mald kardemumma
250g rumsvarmt smör (delad i mindre bitar)
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt
Till pensling:
1 ägg
½ krm salt
En skvätt vatten
Efter gräddning:
Sockerlag till pensling efter gräddning: 2 dl vatten + 1 dl strösocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker och ca hälften av vetemjölet och blanda i smörbitarna lite i taget. Kör en stund i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i salt och mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl, det räcker. Kavla ut degen och stansa sedan ut rundlar som är ca 7-8 cm i diameter. Klicka på ca 1-2 tsk av fyllningen på alla rundlarna. Vik dem på mitten och sedan en gång till på mitten och nyp ihop hörnet, nu har du skapat ett ”blomblad”. Sätt ihop 5 sådana här blomblad med hörnen in mot mitten, sätt dem tätt och tryck ihop i mitten. TIPS! Se instruktionsvideo här: https://www.instagram.com/reel/CgPUOKWIkpn/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Låt dem jäsa ca 2-3 timmar under bakduk – till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop sockerlagen, blanda tills sockret löst sig helt i vattnet, ställ åt sidan.
6. Vispa upp ägget tillsammans med saltet och en liten skvätt vatten och pensla bullarna försiktigt.
7. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen. Spritsa eller klicka ut vaniljkräm med sked i mitten på varje bulle, det ska inte ”svämma över” utan bara så att det blir litegrann som ligger i mitten av varje bulle.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 12-15 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg, håll koll!).
9. Genast efter du tagit ut bullarna ur ugnen pensla dem med sockerlagen, det gör att bullarna håller sig saftigare längre och får en fin ytfinish.
Vilka fina, Dom ska jag prova.
Tack för receptet