Bullar,  Julbak,  Saffransbak

Saffransbullar med Mandelmassa

De här saffransbullarna mina vänner, de är de bästa jag bakat! Vanliga lussekatter i all ära (älskar dem också) men de här med mandelmassa och smör i fyllningen är bara SÅ ljuvligt goda! Att baka dessa är ett måste i jul och ni kommer inte att ångra er, jag lovar!

SAFFRANSBULLAR ca 20-25 stora bullar
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk
2g saffran
250g rumsvarmt smör delat i mindre bitar
2 dl strösocker
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Pärlsocker
Mandelspån

FYLLNING
Ingredienser:
250g rumsvarmt smör
250g mandelmassa
2 tsk mald kardemumma

Till pensling:
1 ägg
½ krm salt
2 msk vatten

Sockerlag (att pensla med efter gräddning)
2 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå och temperaturen kommer ändå att stiga vid knådningen sedan). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt saffran, strösocker, ägget och ca hälften av vetemjölet och blanda därefter i smörbitarna lite i taget. Kör en kort stund i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, knåda något längre om du gör för hand. OBS! Var försiktig med mjölet, hellre en lite för kladdig deg än en för ”torr”, det ger saftigare bullar.
4. Riv mandelmassan med rivjärn och blanda alla ingredienserna till fyllningen i en annan bunke och ställ åt sidan.
5. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl (det räcker) och kavla ut degen till en stor rektangel, ca 30×60 cm.
6. Bred på fyllning jämt över hela rektangeln och vik sedan degen på mitten. Kavla lite till så den inte blir för tjock och för att få bort ev. luftbubblor.
7. Skär längder som är ca 1-1½ cm breda och gör ett snitt längs med mitten på varje längd och rulla/forma till nystan eller vilken form du vill ha till dina bullar.
8. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och lägg dem med ganska mycket utrymme emellan, de kommer att jäsa och bli stora. Jäs bullarna i ca 2½ timme. Gör gärna ett test efter ca 2 timmar, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar. Att bara köra en jäsning ger bullarna en mycket finare finish plus att degen är mycket lättare att arbeta med före jäsningsprocessen startar.
9. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ägg, salt och vatten till penslingen och pensla bullarna. Dekorera med pärlsocker och mandelspån på toppen av bullarna.
10. Blanda ihop sockerlagen, blanda runt tills sockret har löst sig i vattnet och ställ åt sidan.
11. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 15 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg).
12. Genast efter du tagit ut bullarna ur ugnen pensla dem med sockerlagen, det gör att bullarna håller sig saftigare längre och får en fin ytfinish.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.