Hur festligt? Megafestligt om ni frågar mig! Den är klassiskt fylld med vaniljkräm & hallonsylt, toppad med vaniljgrädde och färska bär.
RECEPT
RULLTÅRTSTÅRTA
RULLTÅRTSBOTTEN
Ingredienser:
3 ägg (stora)
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Citronzest från en halv citron
TILL FYLLNING & DEKORATION
1½ dl hallonsylt
1 sats av denna vaniljkräm: Camilla Hamids vaniljkräm
1 dl vispgrädde + ½ tsk vaniljsocker
Färska bär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 230 grader. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg på en plåt så att det passar plåten perfekt, det ska inte sticka upp på kanterna.
2. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och ställ åt sidan.
3. Vispa upp ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt med elvisp. Det tar längre tid än man tror, vispa i 10 minuter.
4. Sikta i de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd i det försiktig. Tillsätt till sist mjölken och citronzest.
5. Hällut smeten på plåten med bakplåtspappret och bred ut den jämnt. Grädda botten mitt i ugnen i ca 5 min. Håll koll och ta ut botten när den har en fin färg. Under tiden kan du lägga ut ett bakplåtspapper och sockra det rikligt över hela.
6. Ta ut kakan ur ugnen och stjälp den upp och ner på det sockrade bakplåtspappret, låt botten svalna helt.
7. När botten har svalnat, dra försiktigt av bakplåtspappret.
8. Bred ut hallonsylt jämnt över hela kakan. Därefter brer du på vaniljkrämen jämnt ovanpå sylten.
9. Skär nu bort lite av kanterna (bara det som behövs, ca 0.5 cm) så att du har en helt jämn rektangel.
10. Skär ut 5 remsor som är lika breda, 6 cm. Jag rekommenderar att du rullar tårtan direkt på det fat du tänkt använda, den är lite knepig att flytta på sen, det gick bra men jag tyckte det var lite småbökigt.
11. Börja med att rulla en remsa ganska tight, rulla därefter en remsa runt så alla tillsammans bildar en stor rulltårta. Sätt gärna tårtplast och och tårtring runt för att ”spänna” tårtan lite extra. Låt stå i kylen eller frysen en stund så att den sätter sig något innan du tar bort tårtringen och plasten.
12. Vispa upp grädde tillsammans med vaniljsocker. Spritsa med önskad tyll ovanpå tårtan och dekorera med färska bär.