Blåbärsmoussetårta med Browniebotten

Denna tårta sitter som en smäck efter vilken middag som helst! 

RECEPT
BROWNIEBOTTEN
Ingredienser:
200g mörk choklad (ca 50% kakaohalt tycker jag är lagom)
100g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen till 175 grader.
2. Klä en form ca 24 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna för en snyggare finish.
3. Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Blanda ihop socker och smör, tillsätt ett ägg i taget och rör runt. Rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i chokladblandningen (sikta gärna för en slätare smet).
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

BLÅBÄRSMOUSSE
Ingredienser:
6 st gelatinblad
250-300g tinade frysta blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3,5 dl vispgrädde
Blandade bär till dekoration

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Pressa blåbären genom en sil så att det blir en slät puré av bären.
3. Vispa florsocker och äggulor vitt och pösigt. Blanda sedan ner blåbärspurén.
4. Ta upp gelatinbladen och lägg i en kastrull, smält dem på svag värme. Rör ner dem i äggblandningen och tillsätt även gräddfilen.
5. Vispa upp grädden och vänd ner i smeten.
6. Klä nu formens kanter med tårtplast för en snyggare finish och häll ner moussesmeten över den kalla kakan. Spar lite mousse och gör dekoration i t ex en silikonform. Låt moussen sätta sig helst i frys, det blir mycket snyggare när man tar bort tårtplasten. Frys ca 5 timmar. Det går även bra att låta tårtan stå i kyl, då minst 5 timmar.
7. Dekorera med färska bär!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *