Tårtor

Vit chokladmoussetårta med salted caramel pannacotta & mandelmarängbotten

En perfekt smakkombination av sött och salt om ni frågar mig. Den snygga bubbliga formen ger tårtan ett smakfullt och elegant utseende utan att göra bakningen mer komplicerad.
Silikonformen för tårtan hittar du HÄR och det fina tårtfatet finns HÄR

RECEPT 
SALTED CARAMEL PANNACOTTA
Ingredienser:
½ burk Dulce de Leche/karamelliserad mjölk
2½ dl vispgrädde
1½ gelatinblad
1 tsk flingsalt

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Värm grädden i en kastrull, ta av den från plattan precis innan den börjar koka.
3. Rör ner en ½ dulce de leche och vispa tills den löst upp sig.
4. Rör ner gelatinbladen och rör tills de smält. Rör ner saltet. Smaka av och tillsätt mer salt om du föredrar mer smak av salt.
5. Häll pannacottan i en form som är ca 16-18 cm i diameter. Låt stå fryst ca 4 timmar, gärna över natten.

MANDELMARÄNGBOTTEN
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 äggvitor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en form som är ca 16-18 cm med bakplåtspapper.
3. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och tillsätt lite strösocker i taget medans du fortsätter att vispa. Vispa tills du har en fin och glansig maräng.
4. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen med en slickepott.
5. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen och grädda i u mitten av ugnen i ca 15 minuter.
6. Låt kakan svalna helt.

STANSA UT PANNACOTTA OCH MANDELMARÄNGBOTTEN
Ta ut pannacottan ur frysen och stansa eller skär ut en cirkel som är ca 11 cm. I mitten stansar eller skär du ut ett hål på ca 5 cm. Gör samma sak med mandelmarängbotten och placera den ovanpå pannacottan och lägg in i frysen igen medans du gör den vita chokladmoussen.

VIT CHOKLADMOUSSE
Ingredienser:

200g vit choklad
2 gelatinblad
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp 2 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladen i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn chokladsmet.
5. Vispa resten av grädden (4 dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.

MONTERA TÅRTAN
1. Häll den vita chokladmoussesmeten i silikonformen. Låt den stå fryst ca 15-20 minuter.
2. Ta ut pannacottan och mandelbotten från frysen och tryck försiktigt ned den i moussesmeten med botten uppåt (då hamnar den neråt sedan när du tar ut den ur formen). Låt den ligga kant i kant med moussen, alltså tryck den inte för långt ned.
3. Frys in hela tårtan i minst 4 timmar, gärna över natten.
4. Ta ut den genomfrysta tårtan ur formen och låt tina i kylskåp ca 2-3 timmar innan servering.
5. Dekorera enligt dina önskemål! Jag har spritsat lite dulce de leche, dekorerat med rostad mandel, toffeebitar & oxalis.

6 Comments

  • Matilda

    I ingrediensförteckning står det halv burk men i beskrivningen hel burk.. karameliserad mjölk. Vad stämmer:)

    • Fannie Hellström

      Det ska vara halva, jag har uppdaterat receptet nu. Tack för att du uppmärksammade detta! 🙂

  • Helena

    Hej!
    Min mousse blev jätte lös även om jag vispat grädden löst som det stod. Den rann över när jag la i pannacottan o mandelbotten. Brukar du låta moussen stå ett tag först så den tjocknar lite?

    Hälsn Helena

    • Fannie Hellström

      Hej! Har hört flera som får det här problemet, så har uppdaterat receptet nu. Man kan ställa in moussen i frysen en 15-20 minuter innan man trycker ner bottnarna för extra stabilitet. Jag själv har dock aldrig haft det här problemet, men det är uppdaterat nu iallafall för tydlighetens skull 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.