Tårtor

Vit chokladmoussetårta med salted caramel pannacotta & mandelmarängbotten

En perfekt smakkombination av sött och salt om ni frågar mig. Den snygga bubbliga formen ger tårtan ett smakfullt och elegant utseende utan att göra bakningen mer komplicerad.
Silikonformen för tårtan hittar du HÄR och det fina tårtfatet finns HÄR

RECEPT 
SALTED CARAMEL PANNACOTTA
Ingredienser:
½ burk Dulce de Leche/karamelliserad mjölk
2½ dl vispgrädde
1½ gelatinblad
1 tsk flingsalt

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Värm grädden i en kastrull, ta av den från plattan precis innan den börjar koka.
3. Rör ner en ½ dulce de leche och vispa tills den löst upp sig.
4. Rör ner gelatinbladen och rör tills de smält. Rör ner saltet. Smaka av och tillsätt mer salt om du föredrar mer smak av salt.
5. Häll pannacottan i en form som är ca 16-18 cm i diameter. Låt stå fryst ca 4 timmar, gärna över natten.

MANDELMARÄNGBOTTEN
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 äggvitor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en form som är ca 16-18 cm med bakplåtspapper.
3. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och tillsätt lite strösocker i taget medans du fortsätter att vispa. Vispa tills du har en fin och glansig maräng.
4. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen med en slickepott.
5. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen och grädda i u mitten av ugnen i ca 15 minuter.
6. Låt kakan svalna helt.

STANSA UT PANNACOTTA OCH MANDELMARÄNGBOTTEN
Ta ut pannacottan ur frysen och stansa eller skär ut en cirkel som är ca 11 cm. I mitten stansar eller skär du ut ett hål på ca 5 cm. Gör samma sak med mandelmarängbotten och placera den ovanpå pannacottan och lägg in i frysen igen medans du gör den vita chokladmoussen.

VIT CHOKLADMOUSSE
Ingredienser:

200g vit choklad
2 gelatinblad
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp 2 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladen i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn chokladsmet.
5. Vispa resten av grädden (4 dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.

MONTERA TÅRTAN
1. Häll den vita chokladmoussesmeten i silikonformen.
2. Ta ut pannacottan och mandelbotten från frysen och tryck försiktigt ned den i moussesmeten med botten uppåt (då hamnar den neråt sedan när du tar ut den ur formen). Låt den ligga kant i kant med moussen, alltså tryck den inte för långt ned.
3. Frys in hela tårtan i minst 4 timmar, gärna över natten.
4. Ta ut den genomfrysta tårtan ur formen och låt tina i kylskåp ca 2-3 timmar innan servering.
5. Dekorera enligt dina önskemål! Jag har spritsat lite dulce de leche, dekorerat med rostad mandel, toffeebitar & oxalis.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *