Semlor

Minisemlor med chokladtryffel

CHOKLADTRYFFEL räcker till ca 5 minisemlor
Ingredienser:
150g mörk choklad, ca 55%
1½ dl vispgrädde
1 msk glukossirap

Gör så här:
1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en liten bunke.
2. Häll upp grädden och glykosen i en liten kastrull och koka upp. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet. Låt den svalna i rumstemperatur, det tar några timmar att få den till en bra spritsbar konsistens.

MINISEMMELBULLAR ca 20 stycken
Ingredienser:
25g jäst
2½ dl rumsvarm mjölk
75g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 ägg
½-1 msk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Till pensling:
1 ägg
1 msk vatten
1 krm salt

Gör så här:
1. Smula jästen i degbunke och lös upp tillsammans med den rumsvarma mjölken.
2. Tillsätt strösocker, ägg, kardemumma och ca hälften av vetemjölet och blanda därefter i smörbitarna lite i taget. Kör en kort stund i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand. OBS! Var försiktig med mjölet, hellre en lite för kladdig deg än en för ”torr”, det ger saftigare bullar.
4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma bullar med kupad hand till släta bullar.
5. Placera bullarna på plåtar och lämna bra med mellanrum då de kommer jäsa till dubbel storlek. Låt bullarna jäsa i ca 2 timmar under bakduk.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Vispa upp ägg, vatten och salt så du har en jämn och fin blandning att pensla med. Pensla bullarna och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Håll lite koll då det skiljer sig lite mellan olika ugnar, när de fått fin färg kan du ta ut dem och låta svalna på galler.

FYLLNING
Ingredienser:
100g mandelmassa
En skvätt ovispad vispgrädde
Malen kardemumma

Gör så här:
Använd ett rivjärn och riv mandelmassan. Blanda i lite ovispad vispgrädde och lite kardemumma efter behag till den konsistens du vill ha mandelmassan, jag föredrar en ganska fast.

MONTERA SEMLORNA
1. Dela semmelbullarna och lägg locken åt sidan. Gröp ur underdelen och spritsa i mandelmassan eller lägg i den med sked.
2. Spritsa på chokladtryffeln och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *