Den här tårtan har ALLT! Saftiga chokladbottnar, chokladkräm med färskost & hallonmousse. Dessutom är den dekorerad med chokladdrip, massor med hallon och täckt i marängsmörkräm med vit choklad.
RECEPT
EXTRA ALLT TÅRTA
CHOKLADBOTTNAR
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 äggulor
2½ dl rapsolja
ca 2½ dl buttermilk (1 dl grädde, 1 dl mjölk, 1½ msk vitvinsvinäger)
2 tsk vaniljsocker
2 dl varmt kaffe
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä tre formar som är ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till buttermilk och låt stå och dra i ca 15 minuter.
3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke, rör om tills det är jämnt blandat.
4. Tillsätt äggen, äggulorna, rapsolja, buttermilk och vaniljsockret och blanda till en jämn smet.
5. Blanda sedan ner kaffet i smeten, smeten blir ganska lös och den ska vara så.
6. Häll upp smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Testa med provsticka, det ska inte vara kladdigt men om några fuktiga smulor fastnar på stickan är de klara.
7. Låt bottnarna svalna helt och plasta in dem var för sig med plastfolie så de inte blir torra.
FÄRSKOSTFYLLNING MED CHOKLAD
Ingredienser:
125g rumsvarmt smör
75g Philadelphia
1½ dl florsocker
½ dl kakao
¾ msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Vispa upp smöret vitt och fluffigt med elvisp, ca 5 minuter tar det.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa tills allt är ordentligt blandat och du har en jämn och fin frosting.
3. Placera en av tårtbottnarna på ett tårtfat eller tårtbricka. Spritsa eller bred ut fyllningen, lägg sedan över nästa botten. Låt sedan stå kylt medans du gör hallonmoussen.
HALLONMOUSSE
Ingredienser:
100g frysta hallon
1 msk strösocker
1½ gelatinblad
1¼ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Lägg i de frysta hallonen och strösockret i en liten kastrull och koka upp tills de helt mjuknat.
3. Mosa hallonen genom en finmaskig sil så du får en slät hallonpuré.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem noga i den varma hallonpurén. Låt svalna till ca rumstemperatur.
5. Vispa grädden löst. Vänd sedan i lite i taget av hallonpurén. När allt är blandat jämnt, låt moussesmeten stå till sig en stund i kylen tills du kan bre ut den på tårtan utan att det flyter ut. Lägg sedan på den tredje och sista tårtbotten och ställ tillbaka in i kylen tills den satt sig.
MARÄNGSMÖRKRÄM MED CHOKLAD
Ingredienser:
4-5 st äggvitor (det ska bli ca 150g)
2¾ dl strösocker
450g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
200g vit choklad
Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad. Ställ den sedan åt sidan för att svalna.
2. Ha i äggvitor och strösocker i en skål som tål värme och ställ över vattenbad. Värm upp till 60 grader. Du kan känna med fingrarna så att sockret är helt smält.
3. Vispa nu upp så att det blir en fast och fin maräng, det här tar minst 10 minuter. Vispa så länge så att marängen svalnat.
4. Tillsätt sedan rumsvarmt smör, lite i taget under fortsatt vispning (det här gör med fördel i bakmaskinens vispskål så att du har händerna fria). Fortsätt att tillsätta lite smör i taget tills du har en glansig och fin marängsmörkräm.
5. Blanda i den vita chokladen, rör tills det är jämnt blandat.
DEKORERA TÅRTAN – STRIPED CAKE TEKNIK
Jag valde den här gången att göra en så kallad striped cake, jag ska så gott jag kan förklara hur man gör, jag länkar även till den HÄR Youtube videon som jag tycker visar tydligt hur tekniken går till. Lite av smörkrämen färgade jag med rosa gelfärg.
Gör så här:
1. Ta ut tårtan ur kylen och ta bort plastfolien. Börja med att täcka tårtan med den vita chokladsmörkrämen, gör ett tunt lager för runt om hela tårtan och ställ in i kylskåpet igen, ca 15 minuter.
2. Ta ut tårtan från kylen igen och stryk nu tjockare lager med chokladsmörkrämen runt hela tårtan. Sedan är det dags att ta fram tårtskrapa för ränder, det är en sådan HÄR jag menar. Dra sedan tårtskrapan runt hela tårtan så att det bildas jämna fördjupningar runtom. Ställ tårtan i frysen ca 15-20 minuter den här gången, smörkrämen behöver stelna och vara fryst inför nästa moment.
3. Fyll en spritspåse med den rosa chokladsmörkrämen, klipp ett lagom stort hål för att passa fördjupningarna i tårtan. Ta ut tårtan från kylen och spritsa nu rosa chokladsmörkräm i de fördjupningarna där du vill ha ränder.
4. Stryk sedan med en slät tårtskrapa (spackel) runt om hela tårtan tills de fördjupade ränderna är helt fyllda med den rosa smörkrämen. Fortsätt att stryka tills överflödet av den rosa smörkrämen är borta. Det är viktigt att chokladsmörkrämen är helt stelnad och frusen här, annars kommer det blandas ihop och ränderna blir inte så skarpa.
5. Ställ tårtan i kylen igen.
CHOKLAD DRIP
Ingredienser:
100g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
1½ tsk smör
Gör så här:
1. Smält chokladen tillsammans med grädden på låg värme. När allt är smält och du har en jämn smet, rör sedan ner smöret. Låt svalna.
2. Häll sedan över tårtan och låt rinna ner över kanterna med en sked eller använd en flaska med pip, det är lättast att ”styra” drippet med. Häll resten av drippen på toppen av tårtan och bred ut med en lite spatel eller slickepott. Låt stelna.
SPRITSA TÅRTAN
Blanda ihop det du har över från den vita chokladsmörkrämen i den rosa om du vill. För över till en spritspåse med den tyll du vill spritsa med. Spritsa smörkrämen där du vill ha den på tårtan men gör plats för glasstruten och de färska hallonen. OBS! Spara lite smörkräm att ”klistra” fast hallon med.
DEKORERA MED GLASSTRUT & FÄRSKA HALLON
Du behöver: 1 glasstrut & massor med färska hallon
Placera en glasstrut där du vill ha den mitt på tårtan. Fyll den med färska hallon och ”klistra” fast hallon på kanten och sidan av tårtan med smörkräm.