Prinsesstårta går alltid hem! Passar i princip till alla kalas, firanden & fester.
RECEPT
PRINSESSTÅRTA ca 8-10 bitar
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form (ca Ø20 cm) med baklåtspapper i botten och runt kanterna.
2. Vispa upp ägg och socker riktigt pösigt och vitt med elvisp.
3. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd försiktigt i det jämnt. Häll upp smeten i formen och grädda ca 40 minuter längst ner i ugnen.
4. Låt sedan tårtbotten vila i formen i ca 5 minuter innan du stjälper upp botten på ett galler och låt sedan svalna helt.
FYLLNINGAR & MARSIPAN
Vaniljkräm Jag använder alltid detta recept till vaniljkräm: https://www.koket.se/min-basta-vaniljkram
En sats räcker till en tårta.
Hallonsylt köper jag färdig
Vispgrädde 5 dl
Grön marsipan 500g
Rosa marsipan ca 50g
Florsocker
MONTERA TÅRTAN
1. Skär tårtbottnen i tre delar, jag gör detta med fördel när tårtan fortfarande är lite fryst, tycker det är lättare att få dem jämna då.
2. Vispa upp grädden.
3. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat eller tårtbricka och bred på hallonsylt. Lägg på nästa botten och bred på vaniljkräm.
4. Lägg på den sista bottnen och bred på grädden både ovanpå och runt om tårtan. Resten av grädden toppar du tårtan med och försök att få den lite rund och kupolformad.
5. Knåda den gröna marsipanen tills den blir mjuk och följsam i konsistensen. Strö lite florsocker på bänken (så att inte marsipanen fastnar) och kavla ut den till cirka 3–4 mm tjock och bredare än tårtan, det kommer behövas lite överflöd när den ska läggas på. Vänd nu över marsipanlocket på tårtan och forma den med händerna runt tårtan så den blir jämn och slät. Skär bort kanterna längst ner med en kniv eller pizzaskärare.
6. Forma nu blad av grön marsipan och forma rosor av den rosa marsipanen. Dekorera tårtan med dina marsipanrosor och blad. Pudra med florsocker.