Desserter,  Tårtor

Minitårta med limemousse, vit chokladpannacotta och pistagebotten

RECEPT
PISTAGEBOTTEN
Ingredienser:
1 äggvita
1/4 dl strösocker
50g finmalda pistagenötter
En liten nypa salt
½ msk vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form (ca 13 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitan med elvisp och tillsätt strösocker lite i taget, tills du har en tjock och glansig maräng.
3.. Vänd försiktigt i pistagenötter, salt och vetemjöl.
4. Häll smeten jämt i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.
5. Låt botten svalna helt innan du drar bort bakplåtspapper och tar ut den ur formen.

VIT CHOKLADPANNACOTTA
Ingredienser:
1 1/4 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
2½ msk mjölk 3%
1 tsk vaniljsocker
125g vit choklad

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Hacka den vita chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker.
3. Tillsätt chokladen i gräddblandningen och låt smälta helt. Låt nu det svalna något innan du tillsätter de urvridna gelatinbladen och låter dem smälta i blandningen.
4. Häll nu över i den form du önskar att pannacottan ska stelna i (jag använt en form på ca 18 cm och sedan skurit ut så att det passar pistagebotten sen). Det blir lite extra om du vill gjuta dekoration eller liknande i andra formar också. Här får man välja lite själv hur tjock man vill att pannacottalagret ska bli i tårtan beroende på storlek på form osv.
5. Låt svalna i kyl minst två timmar och frys sedan minst 4 timmar.

LIMEMOUSSE
Ingredienser:
3 gelatinblad
1 dl saft från lime
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
100g grekisk yoghurt
Ev grön gelfärg

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Häll limesaft och socker i en liten kastrull och låt det koka tills allt socker har smält och inga sockerkristaller finns kvar. Tag av kastrullen från plattan.
3. Vrid ur gelatinbladen och smält ner i den varma saften. Låt den svalna något, ungefär till fingervärme.
4. Vispa grädden lätt och tillsätt sedan den grekiska yoghurten och vispa lite till, det ska fortfarande vara lättvispat! Tillsätt eventuell lite grön gelfärg.
5. Tillsätt nu lite av limesaften i taget och vänd ner försiktigt, fortsätt processen tills all limesaft är utblandad i grädden.

MONTERA TÅRTAN
1. Tag fram den form du vill gjuta tårtan i, jag använde en form på ca 16 cm. Det går naturligtvis bra att göra en större form men då blir tårtan inte lika hög. Lägg ett bakplåtspapper i botten och klä kanten med tårtplast för snyggast finish. Bakplåtspapper funkar om det är det du har hemma.
2. Placera pistagekakan i mitten av botten och sedan den frysta pannacottan ovanpå.
3. Häll nu limemoussen över alltihop och låt bli helt genomfryst. Frys gärna över natten.

GLAZE
Ingredienser:
4 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl saft från lime
30g glukossirap
120g vit choklad
Grön gelfärg

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 10 minuter.
2. Hacka den vita chokladen och lägg i en hög bunke.
3. Häll limesaft, glukossirap och strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret är upplöst och inga sockerkristaller finns kvar.
4. Häll den varma blandningen över chokladen och låt den smälta samman med saften. Tillsätt gelatinbladen och lite grön gelfärg.
5. Kör med stavmixer för att få glazen jämn och fin, försök att inte få för mycket luftbubblor i – håll mixern under ytan för att undvika det.
6. Låt glazen svalna till en temperatur mellan 33-35 grader.
7. När rätt temperatur är nådd, ta fram den genomfrusna tårtan och placera på en skål eller något annat som gör att kanterna på tårtan står fritt och glazen kan rinna ner.
8. Häll glazen över tårtan

Dekorera tårtan med valfri dekoration. Jag har använt kanderad vit choklad, limeskal, sockerkulor och tempererat lite vit choklad.

SMAKLIG SPIS!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *