Minisemlor

Klassiska semlor i mindre format

RECEPT 18-20 mini semmelbullar
Ingredienser:
25g jäst
2½ dl rumsvarm mjölk
75g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 ägg
0.75 msk mald kardemumma
ca 7½ dl vetemjöl

100g mandelmassa
2½ dl vispgrädde 40%
1 knivsudd bakpulver

Florsocker

Till pensling:
1 ägg
1 msk vatten
1 krm salt

Gör så här:
1. Smula jästen i degbunke och lös upp tillsammans med den rumsvarma mjölken.
2. Tillsätt strösocker, ägg, kardemumma och ca hälften av vetemjölet och blanda därefter i smörbitarna lite i taget. Kör en kort stund i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand. OBS! Var försiktig med mjölet, hellre en lite för kladdig deg än en för ”torr”, det ger saftigare bullar.
4. Dela degen i 18-20 lika stora delar och forma bullar med kupad hand till släta bullar.
5. Placera bullarna på plåtar och lämna bra med mellanrum då de kommer jäsa till dubbel storlek. Låt bullarna jäsa i ca 2 timmar under bakduk.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Vispa upp ägg, vatten och salt så du har en jämn och fin blandning att pensla med. Pensla bullarna och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Håll lite koll då det skiljer sig lite mellan olika ugnar, när de fått fin färg kan du ta ut dem och låta svalna på galler.

MONTERA SEMLORNA
Eftersom man väldigt sällan behöver göra 20 semlor åt gången brukar jag frysa in ett gäng av semmelbullarna så monteringsanvisningarna är för 4-6 minisemlor.

1. Använd ett rivjärn och riv mandelmassan. Blanda i lite ovispad vispgrädde och lite kardemumma efter behag till den konsistens du vill ha mandelmassan, jag föredrar en ganska fast.
2. Vispa grädden tillsammans med två knivsuddar bakpulver. Bakpulvret gör så att du kan vispa grädden hårdare och längre utan att den blir ”smörig”.
3. Dela semmelbullarna och lägg locken åt sidan. Gröp ur underdelen och spritsa i mandelmassan eller lägg i den med sked.
4. Spritsa grädden och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

  1. […] hittar du receptet på mina superfluffiga och goda semmelbullar: https://fanniesfika.se/minisemlor/ När du gör dessa med choklad och Nutella i superminiformat blir det ca 40 stycken semmelbullar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *