Pistagebullar med färskostfrosting

Alltså fattar ni hur goda dessa är, skulle gärna tagit hela plåten ganska precis just nu!

RECEPT
PISTAGEBULLAR MED FÄRSKOSTFROSTING
ca 24 stycken

PISTAGEFYLLNING
Ingredienser:

2 dl pistagenötter (skalade och osaltade)
¾ dl strösocker
¾ dl florsocker
1 msk vatten
1 msk mjölk

Gör så här:
1. Mixa pistagenötterna till ett fint smul i matberedare.
2. Blanda nötsmulet med strösockret och florsockret i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk, blanda ihop till en massa. Låt stå kylt medans du gör vetedegen.

VETEDEG
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk 3%
½ msk mald kardemumma
250g smör (delad i mindre bitar)
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt

Till pensling:
1 ägg
½ krm salt
En skvätt vatten
Sockerlag till pensling efter gräddning: 2 dl vatten + 1 dl strösocker

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker och ca hälften av vetemjölet och blanda i smörbitarna lite i taget. Kör en stund i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i salt och mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl (det räcker) och kavla ut degen till en stor rektangel, ca 30×60 cm.
5. Bre på pistagefyllningen jämnt över hela rektangeln. Skär sedan längder som är ca 1½-2 cm breda och rulla till snäckor.
6. Placera bullarna på två plåtar täckta med bakplåtspapper som är ca 22×34 cm och lägg dem med några centimeters mellanrum, de kommer att jäsa ihop. Jäs bullarna i ca 2½ timme. Gör gärna ett test efter ca 2 timmar, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar.
7. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ägg, salt och vatten till penslingen och pensla bullarna.
8. Blanda ihop sockerlagen, blanda runt tills sockret har löst sig i vattnet och ställ åt sidan.
9. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 15-17 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg).
10. Genast efter du tagit ut bullarna ur ugnen pensla dem med sockerlagen, det gör att bullarna håller sig saftigare längre.
11. Låt bullarna svalna under bakduk medans du gör färskostfrostingen.

FÄRSKOSTFROSTING
Ingredienser
:
200 Philadelphiaost
150g rumsvarmt smör
2 dl florsocker

Gör så här:
1. Vispa ihop samtliga ingredienser med elvisp, det ska bli en krämig konstistens. Fördela ut frostingen på bullarna och bre jämt över bullarna. Strö gärna över lite hackade pistagenötter. Servera gärna bullarna direkt annars förvaras de bäst ordentligt inplastade i kylen.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *