Blåbärsbullar

Hitta en mer somrig bulle. I’ll wait 😄

RECEPT 20-25 stora bullar

FYLLNING
Ingredienser:
75g rumsvarmt smör
150g mandelmassa
ca 4 dl blåbär
2-3 tsk potatismjöl

Gör så här:
Riv mandelmassan med ett rivjärn på den grova sidan. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar massa. Ställ åt sidan medan du gör degen.

VETEDEG
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk 3%
½ msk mald kardemumma
250g smör (delad i mindre bitar)
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt

Till pensling efter gräddning:
Smält smör
Strösocker

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker och ca hälften av vetemjölet och blanda i smörbitarna lite i taget. Kör en stund i i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i salt och mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl (det räcker) och kavla ut degen till en stor rektangel, ca 30×60 cm.
5. Bre på blåbärsfyllningen jämnt över hela rektangeln och vik sedan på mitten (längs med långsidan). Kavla (försiktigt) lite till så den inte blir för tjock.
6. Skär längder som är ca 1½-2 cm breda och snurra till bullar.
7. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper (eller i formar) och lägg dem med ganska mycket utrymme emellan, de kommer att jäsa och bli stora. Jäs bullarna i ca 2½ timme. Gör gärna ett test efter ca 2 timmar, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 15-17 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg).
10. Ta av bullarna från plåten och låt svalna lite innan du penslar dem med smält smör och doppar i strösocker.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *