Rekommenderar er verkligen att baka paj med brynt smör, ger en fylligare smak och är bara sååå gott!
RECEPT
HAVRESMULDEG
Ingredienser:
125g smör
2 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 dl havregryn
½ dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
ÄPPELFYLLNING
Ingredienser:
3-4 äpplen
2 tsk kanel
1½ msk strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Bryn smöret i en liten kastrull, det ska bli gyllenbrunt. Passa så det inte bränns. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
3. Blanda ihop alla övriga ingredienser till smuldegen i en bunke och tillsätt till sist det brynta smöret och blanda ihop till en smuldeg.
4. Ta ca 2/3 av smuldegen och tryck ut i en pajform som är ca 18-20 cm.
5. Skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar som är ca 1 cm.
6. Placera äppelbitarna i pajformen och smula över resterande smulpaj ovanpå.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter. När du ser att äpplena börjar ”bubbla” lite är den färdig.
8. Låt pajen svalna något och servera med vaniljsås.