Limemoussebakelse med vit chokladchantilly & mördegsskal

En lite friskare bakelse i en av de bästa av kombinationer, vit chokladchantilly & limemousse i ett sprött mördegsskal. En perfekt avslutning på en god middag!

RECEPT 6 bakelser
LIMEMOUSSE
Ingredienser:
1½ gelatinblad
150g sötad kondenserad mjölk
Skal från ½ lime (finriven)
ca 0,75 dl limesaft
1½ dl vispgrädde
1½ msk florsocker
ev till dekoration: vit velvet spray

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter.
2. Rör ihop kondenserad mjölk, limeskalet och hälften av limejuicen.
3. Häll över resten av limejuicen i en liten kastrull och värm upp tills precis innan det börjar koka och smält gelatinbladet i saften. Låt svalna något och ha sedan i det i blandningen med den kondenserade mjölken.
4. Vispa grädden tillsammans med florsockret i löst med elvisp. Vänd sedan ner den kondenserade mjölken. Fördela smeten i en silikonform med plats för 6 kupoler som är ca 8 cm i diameter. Du hittar formen jag använt HÄR.
5. Låt stå fryst i minst 4 timmar, helst över natten.

MÖRDEGSSKAL
Ingredienser:

3½ dl vetemjöl
100g smör
½ dl florsocker
2 msk vaniljsocker
1 litet ägg (alternativt ett halvt stort)

Gör så här:
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ut mördegen i formarna eller kavla ut degen om du föredrar det. Formarna jag använt är 8cm i diameter.
3. Grädda 10-15 minuter i mitten av ugnen. Det blir väldigt snyggt att blindbaka så det rekommenderar jag att göra, jag använder torkade kikärtor till det. Låt pajskalen svalna helt.

VIT CHOKLADCHANTILLY
Ingredienser:
150g vit choklad
2½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Häll vispgrädden i en kastrull och koka upp, häll sedan den varma grädden över den vita chokladen och rör runt tills du har en jämn chokladsmet.
3. Täck smeten med plats direkt mot ytan och låt stå över natten.

MONTERA BAKELSERNA
1. Ta fram den vita chokladchantillyn som nu ska vispas upp efter att ha stått kylt över natten. Vispa med elvisp tills du har en lagom konsistens att spritsa, när det blir fasta toppar utan att det blir smöraktigt är bra. Spritsa eller bred ut chantillyn i mördegsskalen. Ställ in i kylen en stund.
3. Ta ut dina frysta moussekupoler och placera dem i en kartong om du vill spraya dem med velvet spray som jag har gjort, sprayen kommer hamna i halva köket om du inte har något skydd som t ex en kartong. Annars lägg dem direkt ovanpå chantillyn.
4. Dekorera med det du tycker passar, jag använde limezest, oxalis & lite pistagesmul.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *