Tårtor med choklad går ju alltid hem! Denna är ett säkert kort som garanterat kommer att imponera på gästerna både med den goda smaken och det knivskarpa utseendet. Den här tårtan har jag gjort i en av mina mindre formar som är ca 13 cm, det går bra att göra tårtan i en större form men då blir den lite plattare. Det går också bra att göra dubbel sats för en form på ca 24-26 cm.

RECEPT
BROWNIEBOTTEN
Ingredienser:
100g mörk choklad (ca 50% kakaohalt tycker jag är lagom)
100g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Sätt ugnen till 175 grader.
2. Klä en form ca 13 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ihop socker och smör, tillsätt ägget och rör runt. Rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i chokladblandningen (sikta gärna för en slätare smet).
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.
6. Du kan antingen låta bakplåtspappret på kanterna sitta kvar eller så klär du den nu med tårtplast som gör att tårtan sedan får skarpa och fina kanter.
LJUS CHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
100g mörk choklad
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ungefär 10 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp en ½ dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (2½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Häll moussen över din browniebotten i formen och ställ in i frysen ca 2-3 timmar.
RUBYCHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
100g ruby choklad (det går också bra med vit choklad)
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Följ samma steg som för LJUS CHOKLADMOUSSE ovan.
2. Häll moussen över det ljusa chokladmousselagret och frys igen ca 3 timmar.
3. Dekorera och dra av tårtplasten! Jag dekorerade denna med lite överbliven marängsmörkräm med choklad och hallon.
Vad använder du för tyll för spritsning?
Hej! Jag använder Wilton 6B och 4B.
Hur länge ska den Tina innan servering efter den vart i frysen? 🙂
Hej! I rumstemperatur ett par timmar, tinar du i kylskåp tar det ca 4-5 timmar
Hejsan. Ska det vara mer än 1 ägg för i receptet så står där tillsätt ett ägg i taget men i ingredienserna så är där bara 1 ägg.
Mvh Marie-Louise
Det ska bara vara ett ägg, det har nog råkat bli lite fel i texten då den botten även finns för en större form i ett annat recept. I detta ska det bara vara ETT ägg. Jag ska förtydliga det i receptet. Tack för att du hörde av dig 🙂
Om jag lagar tårtan inklusive dekorerar den med smörkräm på torsdag, håller den då i kylen tills lördagen? Inga hallon såklart. Eller går det att frysa alltihopa?
Hej Lotta! Det går bra att hålla den fryst men dekorera med smörkräm medan den är fryst och sedan snabbt in i frysen igen utan hallon på 🙂
Hej! Det står ett ägg bland ingredienserna. Men i beskrivningen ska man tillsätta ett ägg i taget. Hur många ägg ska det vara?
Ett ska det vara, uppdaterat receptet! Tack för att du hörde av dig 🙂
Hej! Ska den serveras fryst eller håller den formen även när den har tinat?
Den håller formen när den har tinat 🙂