Toscabullar

Toscabullar, bullarnas lyxbulle! Saftiga bullar som är fyllda med mandelmassa och smör, toppade med både mandel och pistage.

RECEPT ca 20-25 stora bullar
FYLLNING
Ingredienser:
100g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
125g mandelmassa
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar massa. Ställ åt sidan medan du gör degen.

VETEDEG
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk 3%
½ msk mald kardemumma
250g smör (delad i mindre bitar)
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt
1 ägg (till pensling)

TOSCA
Ingredienser
:
150g smör
1½ dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
50g mandelspån
40g grovhackade pistagenötter

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker och ca hälften av vetemjölet och blanda i smörbitarna lite i taget. Kör en stund i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i salt och mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl (det räcker) och kavla ut degen till en stor rektangel, ca 30×50 cm.
5. Bre på fyllningen jämnt över hela rektangeln och rulla sedan ihop degen till en rulle från långsidan. Skär ca 2 cm breda bitar och lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspappret. Lägg dem med ganska mycket utrymme emellan, de kommer att jäsa och bli stora. Jäs bullarna i ca 2½ timme. Gör gärna ett test efter ca 2 timmar, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar.
6. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget lätt med en skvätt vatten i.
7. Gör nu toscan: Blanda alla ingredienserna utom mandel och pistagenötter i en kastrull. Koka upp under omrörning på svag värme. Tillsätt sedan mandelspån och pistagenötterna.
8. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 8-10 minuter (eller tills du ser att de börjar få färg, de ska inte vara helt klara!). Ta ut plåten och bred på tosca i mitten på varje bulle, grädda i övre delen av ugnen ytterligare 2–3 min, eller tills du ser att de börjar bli klara och få en fin gyllene färg.
9. Låt bullarna ligga en stund på plåten innan du flyttar dem till galler, särskilt om du gräddat utan bullformar då behöver fyllningen sätta sig lite.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *