Bullar

Saftigaste kanelbullarna som på café

Jajemen! Jag lovar, de här bullarna blir som de riktigt stora och saftiga bullarna du köper på ett riktigt bra café! Det finns några tips och trix för att få till dem och dem finns givetvis i utförandedelen av receptet. Dom håller sig riktigt mjuka och smakar som nybakta i flera dagar!

RECEPT 20-25 stora bullar
FYLLNING
Ingredienser:
150g rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1 dl strösocker
4-5 tsk mald kanel

Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar massa. Ställ åt sidan medan du gör degen.

VETEDEG
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk 3%
½ msk mald kardemumma
250g smör (delad i mindre bitar)
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt

Till pensling:
1 ägg
½ krm salt
En skvätt vatten
Pärlsocker till garnering
Sockerlag till pensling efter gräddning: 2 dl vatten + 1 dl strösocker

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker och ca hälften av vetemjölet och blanda i smörbitarna lite i taget. Kör en stund i i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i salt och mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl (det räcker) och kavla ut degen till en stor rektangel, ca 30×60 cm.
5. Bre på kanelfyllningen jämnt över hela rektangeln och vik sedan på mitten (längs med långsidan). Kavla lite till så den inte blir för tjock.
6. Skär längder som är ca 1½ cm breda och gör sedan ett snitt från ena sidan men inte hela vägen upp (så att den ändå sitter ihop några cm på ena kanten) och snurra nystan. Finns massor av olika tekniker och sätt att snurra bullar, en sökning på Youtube och du hittar massor!
7. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och lägg dem med ganska mycket utrymme emellan, de kommer att jäsa och bli stora. Jäs bullarna i ca 2½ timme. Gör gärna ett test efter ca 2 timmar, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar.
8. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ägg, salt och vatten till penslingen och pensla bullarna och garnera med pärlsocker.
9. Blanda ihop sockerlagen, blanda runt tills sockret har löst sig i vattnet och ställ åt sidan.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 15-17 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg).
11. Genast efter du tagit ut bullarna ur ugnen pensla dem med sockerlagen, det gör att bullarna håller sig saftigare längre och får en fin ytfinish.



Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *