Tekakor i långpanna

Vad sägs om nybakade tekakor i långpanna till frukost? JA säger vi såklart! Jag bakar inte bröd jätteofta men det ska bli ändring på det för det är ju så himla gott med hembakt bröd. De här tekakorna är superlätta att baka dessutom 🙌🏻

RECEPT
TEKAKOR I LÅNGPANNA
Ingredienser:
50g jäst
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
1 ägg
½ dl ljus sirap
4½ dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl
100g rumsvarmt smör
2 tsk salt

Gör så här:
1. Smula ner jästen i bakbunken. Tillsätt samtliga ingredienser utom smör och salt.
2. Kör degen i bakmaskin på låg hastighet i ungefär 5 minuter. Tillsätt sedan det rumsvarma smöret lite i taget och sedan saltet.
3. Öka nu till medelhastighet och kör degen i ytterligare 10-15 minuter i maskin.
4. Täck bunken med bakduk och låt den vila där i ca 15 minuter.
5. I en form (ca 25×40 cm) klä den med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl ovan på bakplåtspappret.
6. Ta ut degen ur bunken och lägg ner den i formen och platta ut med händerna tills degen täcker hela formen. Med en degskrapa, tryck ut ca 12 fyrkantiga bitar. Nagga hål i bröddegen, jag brukar göra med baksidan på vispen till elvispen. Strö på lite mer mjöl uppe på degen. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men det tar ca 1-1.5 timme.
7. Sätt ugnen på 225 grader när brödet börjar bli färdigjäst.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Gör gärna en koll efter 20 minuter då olika ugnar kan ge olika gräddningstid.
9. Ta ut bröden från ugnen och låt svalna en stund i formen. Tag sedan ur brödet från formen och lägg på ett galler där det får svalna helt under bakduk.
TIPS! Det här brödet går utmärkt att frysa in!

Rekommenderade artiklar

13 kommentarer

  1. Björn-Age Torstensson

    Det är nog en god remake ska prova att göra den.

    1. Fannie Andersson

      Det tycker jag du ska! De är jättegoda 🙂

  2. Brödet blir fantastiskt gott, mjukt och saftigt! Frös ner hälften av brödet till söndags fikat! Tack för ett superduper recept!

    1. Fannie Andersson

      Men så kul att höra, tack så mycket!

      1. Hej,
        Går detta receptet att kalljäsa över natten?

        1. Fannie Andersson

          Nej inte som det är. Förmodligen funkar det om du minskar på jästen men jag vet inte exakt hur mycket 🙂

  3. Ser fantastiskt gott ut! Ska det vara jäst för osöta degar i?

    1. Fannie Andersson

      Ja jag använder blå jäst 🙂

  4. Fantastiskt enkelt och gott bröd!
    För mig som inte fixar detta med 37gr degspad är det ju toppen för! Har aldrig bakat så mkt bröd innan, du har inte fler recept som hanteras på detta sätt??
    Tack!
    //Linda

    1. Fannie Andersson

      Tack, så kul att höra! Har recept på Grötfrallor och Ljusa frallor som ska jäsa över natten, kolla gärna in dem!

  5. Britt johansson

    Hej! Ska mjölk o vattnet var ljummet?

    1. Fannie Andersson

      Nej kallt 🙂

  6. Hej! Jag har ingen bakmaskin, men jag vill så gärna baka det här brödet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *