Solbullar är väl ändå sommarkänsla? Nybakta solbullar är alltid en succé till sommarens fikor!
RECEPT
SOLBULLAR ca 20-25 bullar
VANILJKRÄM
Jag använder mig alltid av Camilla Hamids recept på vaniljkräm, det hittar du HÄR
Gör varianten med en extra äggula så blir den lite fastare och bra för att fylla bullar.
VETEDEG
Ingredienser:
50g jäst
5 dl mjölk 3%
1 msk mald kardemumma
250g smör (delad i mindre bitar)
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt
Till pensling efter gräddning:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken (den behöver inte värmas upp till 37 grader utan jästen löses upp alldeles utmärkt ändå). Blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker och ca hälften av vetemjölet och blanda i smörbitarna lite i taget. Kör en stund i i bakmaskin eller arbeta för hand tills du har en kladdig deg.
3. Blanda i salt och mer mjöl successivt och knåda i minst 15 minuter i maskin, något längre om du gör för hand.
4. Mjöla bakbordet med ca 2 msk vetemjöl, det räcker. Dela degen i ca 20-25 lika stora bitar (jag tar ca 65 gram per bit) och forma till runda bullar. Låt dem vila ca 10 minuter på plåtarna, platta sedan till dem med handflatan och låt dem jäsa 2-3 timmar – till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen, det är bra om du sätter en lite större rund tyll i påsen då det ger lite extra stöd sen när den ska ner i bullen sen. Tryck ner spritspåsen (med eller utan tyll) en bit ner i varje bulle och spritsa ner vaniljkräm, det ska inte ”svämma över” utan bara så att det blir litegrann som ligger på toppen av varje bulle.
7. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg, håll koll!).
8. Ta av bullarna från plåten och låt svalna lite innan du penslar dem med smält smör och doppar i strösocker.