Saffransrulltårta med färskost och salmbärssylt

Vem säger att man bara ska baka med saffran på julen? Inte jag i alla fall! Den här rulltårtan är verkligen smaken av Gotland! Som en saffranspannkaka med salmbärssylt fast i rulltårtsformat. Ni måste testa det här fikavänner, den är så god och man kan inte bara ta en bit…

RECEPT
SAFFRANSRULLTÅRTA MED FÄRSKOST OCH SALMBÄRSSYLT
Ingredienser:
1 paket saffran (0,5 gram)
1 msk rom (eller annan sprit funkar också eftersom den bara drar ut saffranssmaken)
3 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200g Philadelphiaost
ca 1½ dl salmbärssylt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
2. Blanda ihop saffran och ­rom, rör om tills all saffran lösts upp i romen.
3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
4. Blanda mjöl och bakpulver jämnt i en annan bunke och rör sedan ner det i äggvispet tillsammans med saffransromen. Häll smeten på plåten klädd med bakplåtspapper, jämna till med slickepott eller spatel för att få en jämn rulltårtsbotten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Under tiden lägg ut ett nytt bakplåtspapper på bakbänken och strö ut socker på det bakplåtspappret.
6. Stjälp sedan upp kakan på dett sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som botten gräddats på. Lägg en handduk över kakan och låt den kallna.
7. Vispa färskosten mjuk och smidig med elvisp. Bred den på botten och bred sedan salmbärssylten över.
Rulla ihop kakan (att rulla mot sig tycker jag är enklast) och lägg den med skarven nedåt. Låt stå kylt fram tills servering.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *