Chokladmarängtårta med kolasås, grädde, jordgubbar & digestivesmul

Mjuksega chokladmarängbottnar, varvat med gottigheter som kolasås, grädde, jordgubbar och digestive. En otroligt god och somrig tårta!

RECEPT räcker till 2 chokladmarängbottnar
Ingredienser:
70g choklad (runt 50% kakaohalt)
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
2 krm bakpulver
1 krm salt
3 dl vispgrädde
Kolasås (jag använder Odense, den tycker jag är god)
Jordgubbar
1-2 digestivekex

Gör så här:
1. Sätt ugnen till 180 grader. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda strösocker, bakpulver och salt i en annan bunke.
3. Tillsätt blandningen av de torra ingredienserna lite i taget i äggskummet under vispning. Vispa tills det inte är några sockerkristaller kvar.
4. Häll ner den smälta chokladen i en långsam stråle och rör försiktigt. Rör du för mycket blir marängen inte marmorerad av chokladen.
5. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll en stor spritspåse med marängsmeten och spritsa ut två runda bottnar som är ca 20 cm i diameter.
6. Grädda i mitten av ugnen, sänk värmen direkt till 110 grader. Grädda ca 60 minuter. Sänk värmen ytterligare till 50 grader och grädda ca 30 minuter till. Låt sedan bottnarna stå kvar i ugnen tills den är helt sval.
7. Vispa upp grädden.
8. Ta loss en botten från bakplåtspappret, och placera på ett tårtfat eller tårtbricka. Tryck ut ett jämt lager av kolasås, spritsa eller bred sedan ut grädde ovanpå. Sprid sedan ut skivade jordgubbar jämnt över grädden och lite smulade digestivekex.
9. Lägg på nästa marängbotten och upprepa de två första stegen med kolasås och sedan grädde. Toppa med jordgubbar och smulade digestivekex.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *