Hallon- & blåbärsmoussetårta med Browniebotten toppad med italiensk maräng

Choklad i botten, fräsch bärmousse och len maräng.

RECEPT
BROWNIEBOTTEN
Ingredienser:
200g mörk choklad (ca 50% kakaohalt tycker jag är lagom)
200g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen till 175 grader.
2. Klä en form ca 15-17 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna. Formen jag har använt är från Silikomart och heter Torta Flex, finns i lite olika varianter men en vanlig helt rund form går fint att använda.
3. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ihop socker och smör, tillsätt ett ägg i taget och rör ihop. Rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i chokladblandningen (sikta gärna för en slätare smet).
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

HALLON- & BLÅBÄRSMOUSSE
Ingredienser:
150g frysta tinade hallon
150g frysta tinade blåbär
3 gelatinblad
3 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk vatten
5 dl vispgrädde

Till dekoration:
Färska hallon
Färska blåbär

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Lägg hallon, blåbär, strösocker, vaniljsocker och vatten i en liten kastrull och värm upp till sjudande.
3. Sila hallon & blåbärsblandningen genom en finmaskig sil. Smält sedan gelatinbladet i den släta hallonpurén. Låt stå och svalna till rumstemperatur.
4. Vispa grädden löst.
5. Blanda ner hallon- & blåbärspurén försiktigt i vispgrädden. Klä gärna formen med tårtplast innan du häller i moussesmeten, det blir en mycke snyggare kant sedan när du ska ta ut den, funkar ganska bra med bakplåtspapper också. Häll nu moussesmeten över browniebotten i formen och frys in i minst 4 timmar, gärna över natten.

ITALIENSK MARÄNG
Receptet för italiensk maräng hittar du HÄR

DEKORERA TÅRTAN
När marängen är färdigvispad ta ut tårtan från frysen. För över marängen i en spritspåse och spritsa med den tyll och mängd du vill ha på tårtan. Bränn av med brännare direkt för snyggast finish.
Lägg på färska bär och annan dekoration om du så önskar.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *