Tårtor

Blåbärsmoussetårta med fluffiga bottnar & blåbärskompott

RECEPT
BLÅBÄRSMOUSSETÅRTA MED FLUFFIGA BOTTNAR & BLÅBÄRSKOMPOTT

BLÅBÄRSKOMPOTT
Ingredienser:
3 gelatinblad
200g frysta blåbär
2 msk citronsaft
1½ tsk vaniljsocker
5 msk strösocker

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Koka upp de frysta blåbären tillsammans med strösockret och rör om hela tiden tills allt är blandat.
3. Smält gelatinet i den varma blåbärsblandningen och fördela i två formar klädda med plastfolie som är ca 13-14 cm i diameter.
4. Ställ i frysen och låt dem bli helt genomfrysta.

BOTTNAR
Ingredienser:
2 ägg
1 dl strösocker
½ dl potatismjöl
½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Täck botten och kanterna på en form som är ca 13-14 cm i diameter med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp. Låt det här ta en stund, minst 5 minuter.
4. Under fortsatt vispning, tillsätt de torra ingredienserna, en i taget.
5. Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter, men håll koll här för det beror lite på ugnen när den är klär. Testa med provsticka, är den torr när den kommer ut är botten klar.
6. Låt botten svalna helt och frys sedan i ca 1 timme innan du skär upp den så du har två lika delar. Att frysa den innan du skär rekommenderar jag starkt, det är mycket lättare när den är lite fast.
7. Plasta in varje botten för sig och frys in.

BLÅBÄRSMOUSSE
Ingredienser:
300g frysta blåbär
4 gelatinblad
4 msk strösocker
1

½ msk vaniljsocker
4 msk vatten
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Lägg blåbär, strösocker, vaniljsocker och vatten i en kastrull och värm upp till sjudande.
3. Sila blåbärsblandningen genom en finmaskig sil. Smält sedan gelatinbladen i den släta blåbärspurén. Låt stå och svalna till rumstemperatur.
4. Vispa grädden löst.
5. Blanda ner blåbärspurén försiktigt i vispgrädden, vänd runt tills allt är ordentligt blandat.

MONTERA TÅRTAN
1. Tag ut en fryst botten och en fryst blåbärskompott från frysen. Placera blåbärskompotten ovan på tårtbotten och placera i botten på en form (ca 16 cm) där botten är täckt med bakplåtspapper och sidorna täckta med tårtplast.
2. Häll över blåbärsmoussesmet så att kanterna och botten med kompott är täckt med ca 2-3 cm. Ställ in formen i frysen ca 20-30 minuter. Under tiden, rör om då och då i moussesmeten som är kvar så den inte börjar stelna.
3. Upprepa sedan proceduren, placera botten & kompott ovanpå moussen och häll över resten av moussesmeten.
4. Låt nu tårtan stå fryst över natten.
5. Om du inte vill glazea din tårta kan du dekorera och låta tina i kylskåp ca 4 timmar innan servering. Om du vill ha glaze, gå vidare till nästa stycke.

BLÅBÄRSGLAZE
Ingredienser:
5 gelatinblad
150g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
40g frysta blåbär
1½ dl strösocker
150g glykossirap

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Hacka vit choklad och lägg den i en bunke med höga kanter.
3. Koka upp grädde, mjölk, blåbär, socker och glykossirap i en kastrull och ta sedan bort kastrullen från värmen. Smält gelatinbladen däri.
4. Häll sedan den varma blandningen över chokladen och mixa alltsammans med stavmixer för att få den helt slät. Håll mixern under vätskan hela tiden för att undvika att det bildas luftbubblor.
5. Täck glazen med plastfolie direkt mot ytan, det ska inte vara någon luft emellan. Låt glazen svalna till 34-35 grader.
6. Placera den genomfrusna tårtan på något som är mindre än tårtans diameter så att glazen kan rinna ner fritt runt kanterna. Häll glazen sedan jämnt över den frusna tårtan. Låt tårtan stå en liten stund så att glazen hinner stelna något och det sista ”rinnet” som blir längst ner på tårtan kan du skära bort med en vass kniv. Låt stå kylt ca 3 timmar för att tina den ska tina på insidan.
7. Dekorera enligt eget tycke och smak, jag dekorerade med vit choklad, oxalis och några strösselkulor. Till just glazeade tårtor tycker jag en mer sparsmakad och elegant dekoration gör sig bäst.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *