Bullar,  Gräddbullar

Skumraketer

RECEPT ca 30 stycken
Ingredienser:
30 st Finger Mariekex
1½ gelatinblad
4 msk vatten
5 msk glykossirap
4 äggvitor
2 dl strösocker
250g mörk choklad

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Lägg ut Finger Mariekexen på ett bakplåtspapper på en bricka eller plåt.
3. Mät upp glykossirap, strösocker och vatten i en liten kastrull och koka upp till 121 grader. Under tiden vispa upp äggvitorna till ett vitt fast skum.
4. När sockerkoket nått 121 grader tar du bort kastrullen från plattan och häll ner i marängen i en tunn stråle samtidigt som du kör med elvisp på maxhastiget. Vispa tills marängen är fast och ljummen.
5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg i en skål, värm 10 sekunder i mikron tills de smält helt. Blanda ungefär 2 msk av marängen i skålen med gelatin och vänd sedan tillbaka ner i den stora bunken med maräng.
6. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa på mariekexen (här har jag använt tyllen Wilton 1M). Låt stå i ca 15-20 minuter i rumstemperatur innan de doppas i choklad.
7. Grovhacka chokladen.
Snabbtemperera chokladen: Smält 2/3 av den över vattenbad, när allt är ordentligt smält ta bort skålen från vattenbadet och tillsätt resten av chokladen och blanda tills den också smält. Det ska vara ca 31 grader.
8. Doppa nu skumraketerna i chokladen.
9. Låt stelna i rumstemperatur.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *